Már ma lehet új kormány Olaszországban

Infostart
2016. december 12. 08:01
Akár már ma megalakulhat az új olasz kabinet: Paolo Gentiloni külügyminisztert kérte fel vasárnap az államfő az új kormány megalakítására.

Itáliában az eddigi gazdasági-politikai irányvonal maradhat azt követően, hogy az olasz diplomácia eddigi vezetőjét bízta meg kormányalakítással az államfő. Paolo Gentiloni az elnökkel folytatott háromnegyed órás megbeszélése után közölte, a legsürgősebb nemzetközi, gazdasági és társadalmi kihívásokra fog összpontosítani, köztük az új választási törvény mielőbbi elfogadása.

„A megbeszélésen egyetértettünk abban, hogy az ellenzéki erők nem tudnának részt venni egy új kormány munkájában így nem volt választási lehetőség, sokkal inkább kötelesség vállalni ezt a feladatot” - mondta a kijelölt miniszterelnök.

Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint Gentiloni kinevezésével várhatóan egyáltalán nem változik Olaszország Európa politikája, mivel egy EU-párti politikus kerül a római kormány élére.

"A hatvankét éves politikus, aki a PD-nek, a Demokrata Pártnak volt alapítótagja, az eddigiekhez képest nagyon nagy változást nem fog hozni, hiszen úgy tűnik, ugyanarra a koalícióra fog tudni építeni, amire Matteo Renzi."

Paolo Gentiloni várhatóan már ma felkeresi az államfőt a kormánynévsorral, és le is teszi a hivatali esküt. Így a hét második felében már ő képviseli hazáját az unió állam- és kormányfőinak évzáró tanácsülésén. Molnár Anna azt mondta, vannak, akik úgy vélik, ha a választási törvényt sikerül pár hónapon belül módosítani, nyáron előrehozott választásokat tartanak Olaszországban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Már ma lehet új kormány Olaszországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást