eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezt üzente Ferenc pápa

Erőszakmentes politizálásra szólított fel Ferenc pápa a béke világnapjára szánt, hétfőn közzétett üzenetében.

"Az erőszak nem fogja begyógyítani széttördelt világunk sebeit" - írta január 1-jére szánt üzenetében a pápa.

A katolikus egyházfő szerint "ha erőszakkal válaszolunk az erőszakra, az csak menekültáradatokhoz és elviselhetetlen szenvedéshez vezet".

Az erőszakspirál "legrosszabb esetben sokak, ha nem egyenesen mindenki fizikai és lelki megsemmisüléséhez vezet" - figyelmeztetett.

"Boldogok a szelídek - mondja Jézus -, az irgalmasok, a békességre igyekezők, a tisztaszívűek, akik éhezik és szomjazzák az igazságot. Ez akár egy program és kihívás is lehetne a politikai és vallási vezetők, a nemzetközi intézmények tisztségviselői, a vállalat- és médiaigazgatók számára szerte a világon" - írta az argentin származású pápa.

A katolikus egyház vezetője példaként említette Teréz anyát, Mahatma Gandhit, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakját, illetve Martin Luther King amerikai polgárjogi aktivistát. Ferenc pápa a nők erőszakmentesség népszerűsítésében játszott szerepét is méltatta.

Békeaktivisták korábban sürgették Ferenc pápát, hogy dobja sutba az egyház "igazságos háború" doktrínáját, amely bizonyos feltételek mellett igazoltnak látja az erőszakhoz való folyamodást. Az aktivisták azt kérték az egyházfőtől, hogy dolgozzon ki egy enciklikát az "aktív erőszakmentesség" jegyében. A pápai üzenetet egy sajtótájékoztató keretében ismertető Peter Turkson bíboros azt mondta, nem zárja ki egy új enciklika vagy egy különleges bíborosi tanácskozás lehetőségét a témában, mert az "igazságos háború" elmélete többé nem állja meg a helyét a világban.

"Az erőszakmentesség: egy politikai stílus a békéért" címet viselő üzenetet minden katolikus templomban felolvassák január 1-jén, a béke 50. világnapján.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×