Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezt üzente Ferenc pápa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erőszakmentes politizálásra szólított fel Ferenc pápa a béke világnapjára szánt, hétfőn közzétett üzenetében.

"Az erőszak nem fogja begyógyítani széttördelt világunk sebeit" - írta január 1-jére szánt üzenetében a pápa.

A katolikus egyházfő szerint "ha erőszakkal válaszolunk az erőszakra, az csak menekültáradatokhoz és elviselhetetlen szenvedéshez vezet".

Az erőszakspirál "legrosszabb esetben sokak, ha nem egyenesen mindenki fizikai és lelki megsemmisüléséhez vezet" - figyelmeztetett.

"Boldogok a szelídek - mondja Jézus -, az irgalmasok, a békességre igyekezők, a tisztaszívűek, akik éhezik és szomjazzák az igazságot. Ez akár egy program és kihívás is lehetne a politikai és vallási vezetők, a nemzetközi intézmények tisztségviselői, a vállalat- és médiaigazgatók számára szerte a világon" - írta az argentin származású pápa.

A katolikus egyház vezetője példaként említette Teréz anyát, Mahatma Gandhit, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakját, illetve Martin Luther King amerikai polgárjogi aktivistát. Ferenc pápa a nők erőszakmentesség népszerűsítésében játszott szerepét is méltatta.

Békeaktivisták korábban sürgették Ferenc pápát, hogy dobja sutba az egyház "igazságos háború" doktrínáját, amely bizonyos feltételek mellett igazoltnak látja az erőszakhoz való folyamodást. Az aktivisták azt kérték az egyházfőtől, hogy dolgozzon ki egy enciklikát az "aktív erőszakmentesség" jegyében. A pápai üzenetet egy sajtótájékoztató keretében ismertető Peter Turkson bíboros azt mondta, nem zárja ki egy új enciklika vagy egy különleges bíborosi tanácskozás lehetőségét a témában, mert az "igazságos háború" elmélete többé nem állja meg a helyét a világban.

"Az erőszakmentesség: egy politikai stílus a békéért" címet viselő üzenetet minden katolikus templomban felolvassák január 1-jén, a béke 50. világnapján.