Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Paolo Gentiloni alakíthat kormányt Olaszországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Paolo Gentiloni olasz külügyminisztert kérte fel vasárnap Sergio Mattarella államfő az új kormány megalakítására - jelentette be az elnöki hivatal.

Gentiloni az államfővel folytatott 45 perces megbeszélését követően rövid nyilatkozatában közölte: elfogadta a felkérést és igyekszik a lehető leghamarabb összeállítani kormányát. Hangsúlyozta, hogy az új kormány a legsürgősebb nemzetközi, gazdasági és társadalmi kihívásokra fog összpontosítani. Fontos feladatként említette a földrengés sújtotta közép-olaszországi térség megsegítését, illetve az új választási törvények mielőbbi elfogadását.

Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni

Az olasz politikai gyakorlat szerint Gentiloni feladata most az, hogy összeállítsa jövendőbeli minisztereinek névsorát, amellyel - várhatóan már hétfőn - visszatér az államfőhöz, leteszi hivatali esküjét, majd bizalmat kér a parlament mindkét házában. Az új kormány megalakítása néhány napon belül lezárulhat, az Európai Unió évzáró csúcstalálkozóján a hét második felében már az új miniszterelnök vehet részt.

Matteo Renzi a december 4-i népszavazás következményeként mondott le. A Renzi emberének számító Gentilonival a balközép Demokrata Párt (PD) vezette kormánytöbbség irányíthatja tovább az országot.

Az olasz ellenzéki pártok bírálták az államfő választását, és ismételten előrehozott választások kiírását sürgették.

"Olaszország választani akar. Az emberek a szavazataikkal akarják megújítani az országot. A pártok (képviselői) azzal a céllal hozzák létre ezt az új kormányt, hogy megtarthassák a hatalmas fizetésüket" - vélekedett Luigi di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke.

Matteo Salvini, a jobboldali populista Északi Liga vezetője azt mondta,

Gentiloni mindössze a távozó kormányfő "haszontalan fénymásolata",

akire semmi szüksége nincs az országnak. Az Északi Liga korábban jelezte: a jövő hét végén tiltakozó megmozdulásokon fogják követelni az előrehozott választások kiírását.