eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Erdélyben alacsony a részvétel a romániai parlamenti választásokon

Valamennyi erdélyi megyében az országos átlagnál alacsonyabb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon. Az erdélyi megyék közül a részvételt tekintve Hargita megye vezet, ahol a legnagyobb a magyarság aránya.

Délelőtt helyi idő szerint 10 óráig a választási névjegyzékben szereplő 18,9 millió választópolgár 5,22 százaléka adta le voksát. Ez meghaladja a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 4,5 százalékos részvételt.

Az átlagnál magasabb, 7 százalékot meghaladó részvételt az ország déli részén, Teleorman, Olt és Dambovita megyében jegyezték fel, alacsonyabbat pedig, 3,7 százalék alatti értékeket Máramarosban, Beszterce-Naszód és Szeben megyében.

Hargita megyében 4,9, Kovászna megyében 4,1 százalékos volt a részvétel. A legutóbbi parlamenti választásokon az első három órában Hargita megyében a jogosultak csak 3,5, Kovászna megyében pedig 3,1 százaléka adta le voksát. Maros megyében most 4,6 százalékos részvételt regisztráltak a négy évvel ezelőtti 3,8 százalékhoz képest.

2012-ben a magyar szavazatokért versengő két magyar politikai alakulat közül csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jutott be a bukaresti parlamentbe 5,1 százalékos támogatottsággal, míg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjei az országos voksok 0,7 százalékával kiestek. A legutóbbi népszámláláson Románia lakosságának 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

A megyei választási bizottságok nem jeleztek még komolyabb rendellenességet. Az időjárás is kedvez a szavazásnak: míg 2012 decemberében hóvihar akadályozta a voksolást, most csapadékmentes és az évszakhoz képest melegebb az időjárás országszerte.

Vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét, és 136 szenátorát választja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 18 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.

Eléri az ötszázalékos küszöböt az RMDSZ

Jó eséllyel átlépi az ötszázalékos választási küszöböt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a választásokon - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint a felmérések is azt támasztják alá, hogy az RMDSZ bekerül a román parlamentbe. Ha ez mégsem valósulna meg, az úgynevezett alternatív választási küszöb segítségével is helyet szerezhetnek a párt jelöltjei - jelezte.

Ez azt jelenti, hogy a román szabályok szerint amelyik párt négy megyében a szavazatok 20 százalékát kapja, akkor is bekerül a parlamentbe, ha országosan nem éri el az ötszázalékos küszöböt.

Elmondása szerint az öt százaléknak lélektani jelentősége van, ugyanis az RMDSZ eddig még soha nem került e küszöb alá a román választások történetében. Hozzátette, hogy ha sikerül ezt túllépni, akkor a párt tárgyalási pozíciója is erősebb lehet.

Megjegyezte, hogy a magyarság aránya Romániában körülbelül 6,5 százalék.

Az előrejelzések szerint 40-45 százalékos lehet a részvétel

A romániai választásokon az előrejelzések 40-45 százalékos részvételi arányt prognosztizálnak - mondta Pászkán Zsolt kisebbségkutató vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A kutató elmondta: a választások első nagy meglepetése, hogy a hárommillió külföldön dolgozó szavazásra jogosult közül csak összesen mintegy négyezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy levélben adják le voksukat.

A választások legnagyobb esélyese a Szociáldemokrata Párt (PSD), a felmérések szerint a szavazatok 44 százalékát kaphatja meg. A második a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely 23 százalékra számíthat. A Mentsétek Meg Romániát Szövetség pedig 7-8 százalék között szerezhet szavazatokat - mondta a szakértő.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×