Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erdélyben alacsony a részvétel a romániai parlamenti választásokon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valamennyi erdélyi megyében az országos átlagnál alacsonyabb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon. Az erdélyi megyék közül a részvételt tekintve Hargita megye vezet, ahol a legnagyobb a magyarság aránya.

Délelőtt helyi idő szerint 10 óráig a választási névjegyzékben szereplő 18,9 millió választópolgár 5,22 százaléka adta le voksát. Ez meghaladja a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 4,5 százalékos részvételt.

Az átlagnál magasabb, 7 százalékot meghaladó részvételt az ország déli részén, Teleorman, Olt és Dambovita megyében jegyezték fel, alacsonyabbat pedig, 3,7 százalék alatti értékeket Máramarosban, Beszterce-Naszód és Szeben megyében.

Hargita megyében 4,9, Kovászna megyében 4,1 százalékos volt a részvétel. A legutóbbi parlamenti választásokon az első három órában Hargita megyében a jogosultak csak 3,5, Kovászna megyében pedig 3,1 százaléka adta le voksát. Maros megyében most 4,6 százalékos részvételt regisztráltak a négy évvel ezelőtti 3,8 százalékhoz képest.

2012-ben a magyar szavazatokért versengő két magyar politikai alakulat közül csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jutott be a bukaresti parlamentbe 5,1 százalékos támogatottsággal, míg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjei az országos voksok 0,7 százalékával kiestek. A legutóbbi népszámláláson Románia lakosságának 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

A megyei választási bizottságok nem jeleztek még komolyabb rendellenességet. Az időjárás is kedvez a szavazásnak: míg 2012 decemberében hóvihar akadályozta a voksolást, most csapadékmentes és az évszakhoz képest melegebb az időjárás országszerte.

Vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét, és 136 szenátorát választja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 18 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.

Eléri az ötszázalékos küszöböt az RMDSZ

Jó eséllyel átlépi az ötszázalékos választási küszöböt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a választásokon - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A szakértő szerint a felmérések is azt támasztják alá, hogy az RMDSZ bekerül a román parlamentbe. Ha ez mégsem valósulna meg, az úgynevezett alternatív választási küszöb segítségével is helyet szerezhetnek a párt jelöltjei - jelezte.

Ez azt jelenti, hogy a román szabályok szerint amelyik párt négy megyében a szavazatok 20 százalékát kapja, akkor is bekerül a parlamentbe, ha országosan nem éri el az ötszázalékos küszöböt.

Elmondása szerint az öt százaléknak lélektani jelentősége van, ugyanis az RMDSZ eddig még soha nem került e küszöb alá a román választások történetében. Hozzátette, hogy ha sikerül ezt túllépni, akkor a párt tárgyalási pozíciója is erősebb lehet.

Megjegyezte, hogy a magyarság aránya Romániában körülbelül 6,5 százalék.

Az előrejelzések szerint 40-45 százalékos lehet a részvétel

A romániai választásokon az előrejelzések 40-45 százalékos részvételi arányt prognosztizálnak - mondta Pászkán Zsolt kisebbségkutató vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A kutató elmondta: a választások első nagy meglepetése, hogy a hárommillió külföldön dolgozó szavazásra jogosult közül csak összesen mintegy négyezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy levélben adják le voksukat.

A választások legnagyobb esélyese a Szociáldemokrata Párt (PSD), a felmérések szerint a szavazatok 44 százalékát kaphatja meg. A második a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely 23 százalékra számíthat. A Mentsétek Meg Romániát Szövetség pedig 7-8 százalék között szerezhet szavazatokat - mondta a szakértő.