Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Trump ezt is meglépte - Retteghet a világ!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Donald Trump megválasztott amerikai elnök a fosszilis energiaforrások hívét nevezi ki a szövetségi környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetőjének, és - az előrejelzéseknek megfelelően - egy gyorsétterem-hálózat elnök-vezérigazgatóját jelöli munkaügyi miniszternek.

Az oklahomai Scott Pruitt a leköszönő elnök, Barack Obama környezetvédelmi politikájának bírálójaként ismert, ő kerül a környezetvédelmi hivatal (EPA) élére, Andy Puzdert, egy gyorsétterem-hálózatot működtető nagyvállalat elnök-vezérigazgatóját pedig munkaügyi miniszternek jelöli Donald Trump.

Scott Pruitt
Scott Pruitt

A 48 éves Pruitt republikánus politikus, Oklahoma állam legfőbb ügyésze, és ádáz küzdelmet folytatott a szövetségi környezetvédelmi hivatal (EPA) ellen. Sajtóinformációk szerint várhatóan

megszünteti a környezetszennyező anyagok kibocsátásának szabályozását,

amelyet Obama elnökségének egyik nagy eredményeként tartanak számon. Szakértők szerint ez a szabályozás hozzájárul a globális felmelegedés folyamatának lassításához.

"Az EPA nagyon régóta és ellenőrizetlenül költötte az adófizetők pénzét energiaellenes programra, amellyel ráadásul milliók munkahelyét tette tönkre, és kárt okozott kiváló gazdáinknak a mezőgazdaságban és más vállalatoknak is" - olvasható Trumpnak a Pruitt melletti döntés indoklásában.

Csütörtöki sajtóinformációk már jelezték, hogy a megválasztott elnöknek megvan a jelöltje a munkaügyi minisztérium élére is, Andy Puzder személyében, aki egyik tanácsadója volt a kampány idején, és a Fox televízióban néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy szívesen elfogadna miniszteri felkérést Donald Trumptól.

Andy Puzder
Andy Puzder

A megválasztott elnök rövidesen találkozik Alan Mulallyvel, a Ford autógyár volt elnök-vezérigazgatójával, aki a cég teljes újjászervezését és megújulását irányította, és jelenleg a Google igazgatótanácsának tagja. A találkozó tényéből egyes sajtóorgánumok - így például a Politico is - azt a következtetést vonják le, hogy Mulally helyet kaphat a leendő Trump-kormányzatban.