Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb összecserélt szmolenszki áldozatot találtak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hét elején végzett lengyelországi exhumálás nyomán kiderült, hogy Moszkvában korábban tévesen azonosították a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában szörnyethalt Piotr Nurowskinak, a lengyel olimpiai bizottság néhai elnökének holttestét, s ezzel hétre emelkedett a tragédia összecserélt áldozatainak száma - írta csütörtökön a wpolityce.pl lengyel hírportál.

A hírportál beszámolója után a lengyel államügyészség közleményt adott ki, amely szerint az eddig elvégzett vizsgálatok alapján "nagy valószínűséggel" megállapítható: egy másik ember földi maradványai voltak a sírban, de ezt még DNS-vizsgálattal szükséges igazolni.

A wpolityce.pl hivatalosan meg nem erősített, de "megbízható forrásokból" származó értesülései szerint a keddi kihantolásban részt vevő ügyészek megállapították: Nurowski sírjában a légikatasztrófa egy másik, egyelőre nem azonosított áldozata nyugszik.

A kiemelt koporsóban nem egyes testrészeket, hanem egy teljes holttestet találtak - írja a hírportál.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a bizottsági elnök valójában kinek a sírjában nyugszik.

Piotr Nurowskit a lengyel állami ügyészség eljárásának keretében hantolták ki a varsói Powazki katonai temetőben. Ennek során 2017 végéig azt a 83 el nem hamvasztott holttestet vizsgálják meg, amelyek 2010-ben Oroszországból hazaszállított koporsóját Lengyelországban eddig még nem nyitották fel.

Nurowski hozzátartozói ellenezték az exhumálást, az ügyészség azonban indokolatlannak minősítette panaszukat. A kihantolást összesen 20 család tagjai ellenzik, a többi rokon a lengyel hatóságokkal együtt fájdalmasnak, mindazonáltal szükségesnek minősítette azt.

Az exhumálásoktól az illetékesek egyebek között éppen azt várják, hogy sikerüljön azonosítani azokat az áldozatokat, akiket a boncolások során Moszkvában esetleg elcseréltek. Hozzátartozók kérésére 2011-ben és 2012-ben is exhumáltak kilenc áldozatot, közülük hatról bizonyosodott be, hogy tévesen állapították meg a személyazonosságukat, és idegen néven temették el őket.

Az összecserélt áldozatok között volt Ryszard Kaczorowski, a második világháború utáni, emigrációban élő utolsó (nem kommunista) lengyel elnök, valamint a Szolidaritás mozgalom egyik legendás alapítója, Anna Walentynowicz. Exhumálásuk után a sajtó azt írta: a moszkvai boncolás során kegyeletsértően bántak a holtakkal, Kaczorowski tüdejében cigarettacsikket, Walentynowiczéban pedig szemetet és gumikesztyűt találtak.

A kihantolások révén a katasztrófa során elszenvedett sérülések jellegét és a halál okát is szeretnék megállapítani, ami fényt deríthet egyben a katasztrófa okára is. Tisztázni akarják továbbá az oroszországi boncolásokról készült, Varsónak átadott jelentések hiányosságait is.

Az eljárásokat novemberben a krakkói Wawel-székesegyházban nyugvó Maria és Lech Kaczynski néhai elnöki házaspár földi maradványainak kiemelése nyitotta meg. Az ő azonosságukat nemhivatalos értesülések szerint a DNS-minták megerősítették, és az is megállapítást nyert, hogy a házaspár "a közlekedési katasztrófákra jellemző többszörös sérülést szenvedett".