eur:
394.94
usd:
371.25
bux:
66345.78
2024. április 16. kedd Csongor

Szorosabban működik együtt a NATO és az EU

Szorosabb együttműködésről állapodott meg a NATO főtitkára az Európai Unió képviselőivel.

Stratégiai jellegű együttműködésről állapodtak meg NATO és az Európai Unió képviselői mivel a több irányból érkező váratlan fenyegetések és a soha nem látott biztonsági kihívások miatt minden eddiginél szorosabban kapcsolódik össze Európa és Észak-Amerika biztonságának kérdése - jelentette be NATO-főtitkára a tagországok kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

Jens Stoltenberg aláhúzta, hogy

egy erősebb Európa jó a NATO-nak, és egy hatékonyabb NATO jobb az Európai Uniónak.

A főtitkár tájékoztatása szerint az elfogadott zárónyilatkozat rögzíti, hogy a katonai szövetségnek és az uniónak összehangolt és egymást kiegészítő módon kell cselekednie a térséget fenyegető erőpróbákkal szemben, annak érdekében is, hogy elkerülhetők legyenek a hatékonyságot hátráltató átfedések.

Jens Stoltenberg kiemelte, a NATO pozitívan értékeli, hogy Európa kezébe veszi saját biztonságának megteremtését, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy elérje ezt a célt. A NATO és az EU célja továbbra is ugyanaz: a béke és a stabilitás fenntartása, valamint a polgárok biztonságának megőrzése - fogalmazott a főtitkár.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy a két szervezet egyedülálló és nélkülözhetetlen partnerei egymásnak. A jelentkező kihívásokra az eszközök széles választékával képesek közösen válaszolni, amely jobb biztonságot teremt Európában és azon túl is - tette hozzá.

A politikus kitért arra is, a partnerséget részint a hibrid fenyegetések elleni küzdelem, az olyan operatív együttműködési kérdések, mint a tengeri térségekben való közös fellépés, a számítógépes biztonság és védelem területe, valamint más védelmi képességek fejlesztésének terén erősítheti az unió a NATO-val. A két szervezet össze kívánja hangolni a védelmi ipar és a kutatás kapacitásait, valamint növelni fogja a védelmi és biztonsági erőforrások kiaknázását és összehangolását - tájékoztatott a főképviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nincs megállás, tovább esnek a tőzsdék

Nincs megállás, tovább esnek a tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×