Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szorosabban működik együtt a NATO és az EU

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szorosabb együttműködésről állapodott meg a NATO főtitkára az Európai Unió képviselőivel.

Stratégiai jellegű együttműködésről állapodtak meg NATO és az Európai Unió képviselői mivel a több irányból érkező váratlan fenyegetések és a soha nem látott biztonsági kihívások miatt minden eddiginél szorosabban kapcsolódik össze Európa és Észak-Amerika biztonságának kérdése - jelentette be NATO-főtitkára a tagországok kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

Jens Stoltenberg aláhúzta, hogy

egy erősebb Európa jó a NATO-nak, és egy hatékonyabb NATO jobb az Európai Uniónak.

A főtitkár tájékoztatása szerint az elfogadott zárónyilatkozat rögzíti, hogy a katonai szövetségnek és az uniónak összehangolt és egymást kiegészítő módon kell cselekednie a térséget fenyegető erőpróbákkal szemben, annak érdekében is, hogy elkerülhetők legyenek a hatékonyságot hátráltató átfedések.

Jens Stoltenberg kiemelte, a NATO pozitívan értékeli, hogy Európa kezébe veszi saját biztonságának megteremtését, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy elérje ezt a célt. A NATO és az EU célja továbbra is ugyanaz: a béke és a stabilitás fenntartása, valamint a polgárok biztonságának megőrzése - fogalmazott a főtitkár.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy a két szervezet egyedülálló és nélkülözhetetlen partnerei egymásnak. A jelentkező kihívásokra az eszközök széles választékával képesek közösen válaszolni, amely jobb biztonságot teremt Európában és azon túl is - tette hozzá.

A politikus kitért arra is, a partnerséget részint a hibrid fenyegetések elleni küzdelem, az olyan operatív együttműködési kérdések, mint a tengeri térségekben való közös fellépés, a számítógépes biztonság és védelem területe, valamint más védelmi képességek fejlesztésének terén erősítheti az unió a NATO-val. A két szervezet össze kívánja hangolni a védelmi ipar és a kutatás kapacitásait, valamint növelni fogja a védelmi és biztonsági erőforrások kiaknázását és összehangolását - tájékoztatott a főképviselő.