eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Ők Európa leginkább meghatározó személyiségei

Sadiq Khan londoni polgármestert választotta idén a Politico című hírportál az Európa sorsára jövőre várhatóan a legnagyobb befolyást gyakorló személyiségnek. A szerdán közzétett, 28 tagú listán a tizedik helyen szerepel Soros György magyar származású milliárdos üzletember.

Az amerikai hírportál európai kiadása tavaly készített először ilyen listát. A kiválasztás folyamatának elve kezdetben az volt, hogy az Európai Unió mind a 28 tagországából kerüljön fel valaki a listára, és őket rangsorolják, a szerkesztők azonban megváltoztatták ezt.

A listára való felkerülésre nem volt garancia, hogy valaki erős hatalmi helyzetben volt valamelyik európai országban. Így például Angela Merkel német kancellár sem tavaly, sem az idén nem kapott helyezést. Viszont a hetedik lett Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki - mint a Politico írta - "az idén júliusi, elbukott katonai puccskísérlet után minden korábbinál kíméletlenebbül alakít ki szigorúan tekintélyelvű rendszert Európa tőszomszédságában, és akitől nagy részben függ a migrációról szóló EU-török megállapodás betartása, ebből következően a migrációs nyomás alakulása Európára".

A második helyen Frauke Petry, a bevándorlásellenes jobboldali az Alternatíva Németországért vezetője szerepel, mert a párt - most először - valószínűleg képviselői helyeket fog szerezni a német szövetségi törvényhozásban.

Negyedik helyen van a listán Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, aki a lap szerint "a hátsó sorból irányítja" az országot. Helyet kapott még "Európa 2017-es osztályában" Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője, és Sebastian Kurz fiatal osztrák külügyminiszter is, továbbá a litván elnök, Dalia Grybauskaite és a legnépszerűbb cseh párt, az ANO vezetője, Andrej Babisis.

Előkelő helyen szerepelnek a listán az üzletemberek, a harmadik helyen szerepel például az ír Michael O'Leary, a Ryanair fapados légitársaság vezetője, aki a Politico szerin "akár az európai integráció bajnoka is lehet." Ha az EU-nak sikerül úgy levezényelnie a Brexitet, hogy közben nem éri káros hatás az európai közös piacot, akkor az nem kis részben neki lesz köszönhető - véli a portál.

A névsorban hatodik Daniel Ek, a Spotify internetes zeneszolgáltató svéd alapítója, ami azt jelzi, hogy Európa részesülhet a digitális forradalom előnyeiből, bár Ek hangsúlyozza, hogy ennek érdekében az uniónak már régen változtatnia kellett volna bizonyos szabályozásokon.

Soros Györgyöt a lap az "Illiberalizmus ostorának" nevezi, hangoztatva, hogy Soros visszatért az ideológiai harc frontvonalába. A Politico szerint élete java része az autoriter uralom elleni küzdelemmel telt, ma pedig Amerikában nyíltan a Demokrata Pártot támogatja, és máris az egyik vezéralakja a Donald Trumppal szembeni mozgalmaknak. Európában pedig a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatán keresztül terjednek a nézetei.

A Politico emlékeztetett arra,. hogy tavaly az első helyre Orbán Viktor magyar miniszterelnök került, aki - mint fogalmazott - "a nyugati világban a nacionalista politika térhódításának elindítója volt. A politika hullámzásából fakadóan a másik oldalnak is elkerülhetetlenül eljön az ideje" - írta az összefoglalót jegyző két szerkesztő, Stephan Faris és Matthew Kaminski. Indoklásuk szerint ezért tették az idén a londoni polgármestert tették az első helyre, akinek személyes háttere és centrista-liberális programja alternatívát jelent a jelenleg domináns politikával szemben. Mellékesen Sadiq Khan az egyike a listán lévő azon három polgármesternek, aki jól érzékelteti, hogy egyre jelentősebbek a városvezetők - írták.

A Politico szerint a nem hagyományos politizálás továbbra is főszerepet fog kapni Európában. "A szélsőjobboldali pártok valószínűleg minden korábbinál jobban szerepelnek majd a német, a francia és a holland választásokon" - írják.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×