Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eddig tarthat a Brexit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevesebb mint két évig, nagyjából 18 hónapig fognak tartani a tárgyalások az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból (Brexit) - közölte kedden Michel Barnier, a Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportjának vezetője.

A korábbi belső piaci biztos brüsszeli sajtóértekezletén azt mondta, hogy a kilépési folyamatra két év áll rendelkezésre, és nem szándékoznak ezt túllépni. A cél az, hogy 2018 októberére megegyezzenek az Egyesült Királysággal, a kilépési egyezményt pedig 2019 márciusáig ratifikálják, még a májusi európai parlamenti választásokig.

Hozzátette, ehhez persze az kell, hogy London betartsa a szavát, és jövő év márciusáig aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkét, amely szabályozza - és aktiválása hivatalosan el is indítja - a kilépési folyamatot.

Barnier nem ment részletekbe arról, hogy miként alakulhat a Brexit után az EU és az Egyesült Királyság kapcsolata, ugyanakkor utalt Norvégiára, amely nem tagállam, de tagja az EU közös piacának, cserébe pedig hozzájárul az unió költségvetéséhez, és elfogadja az uniós állampolgárok szabad mozgását.

A francia politikus emellett ismertette azt a négy alapelvet is, amelyeket mindvégig szem előtt tartanak a tárgyalások során. Szavai szerint ezek a maradó 27 tagállam egységének megőrzése, érdekeik érvényesítése, nem kezdődnek tárgyalások az 50. cikk aktiválása előtt, az Egyesült Királyság nem járhat jobban az unión kívül, mint belül, és tiszteletben kell tartani az EU négy szabadságát, vagyis London nem férhet hozzá az egységes piachoz, ha nem fogadja el a személyek szabad mozgását.

Barnier ehhez hozzátette: nincs mazsolázgatás, nem lehet kiválogatni az uniós tagságnak csak az előnyeit.

A tárgyalások kimeneteléről szólva azt mondta:"őszintén szólva nem tudom, mi a hard vagy a soft Brexit". Ezzel a brit politikai zsargonban meghonosodott kifejezésre utalt, miszerint a hard Brexit forgatókönyv alapján az Egyesült Királyság nemcsak az EU-ból, hanem az unió egységes belső piacáról és a vámunióból is távozna. A soft Brexit értelemszerűen ennek ellenkező változata.

"Azt viszont meg tudom mondani, mi az a Brexit... világos egyezményt akarunk, amelyet el akarunk érni a rendelkezésünkre álló korlátozott időkereten belül, azt akarjuk, hogy a mi szempontunkat, valamint a maradó 27 tagállamnak az Európai Tanács által meghatározott érdekeit számításba vegye az egyezmény, amely egyben megőrzi a huszonhetek egységét".