eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Váratlan döntést hozott az új-zélandi kormányfő

Váratlanul bejelentette lemondását hétfőn John Key új-zélandi miniszterelnök, aki nyolc évig töltötte be a tisztséget.

Korábban széles körben úgy vélekedtek, hogy a politikus indul majd a jövő évi választásokon. Ezt cáfolandó most azonban azt mondta, nem akar ugyanabba a hibába esni, mint más vezetők, akik túl sokáig maradnak a hatalomban, és ehelyett akkor távozik, amikor még a csúcson van.

Nem tudott volna egy újabb, negyedik mandátumot vállalni, nem akarta volna a választókat becsapni azzal, hogy egy fél év vagy egy év után távozik - mondta. Remegő hangú beszédében hangoztatta, hogy személyes "áldozatok" késztetik a tisztség feladására, amely viselésének kárát a családja látta.

A helyi sajtó úgy értesült, felesége kérte, hogy mondjon le.

Az egykori pénzügyi szakember, aki egyebek között a neves Merril Lynch bankcsoportnál is dolgozott, a centrista Új-Zélandi Nemzeti Párt képviseletében 2008-ban került a tisztségbe, véget vetve a munkáspárti Helen Clark kormányfő kilencévi kormányzásának.

Key azt mondta, pártja választmánya december 12-én határoz az új vezetőről és a miniszterelnök személyéről. Hozzáfűzte, ő helyettesére, a pénzügyminiszter Bill English-re adja majd le szavazatát.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×