eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"Nincs esély Angela Merkellel szemben"

A német szociáldemokrata pártnak (SPD) nincs esélye a jobboldali CDU elnökével, Angela Merkellel szemben a jövő őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - jelentette ki egy vasárnapi lapinterjúban a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, aki szerint a CDU és bajor testvérpártja, a CSU Merkel vezetésével megismétli az előző választáson elért sikert.

A CDU/CSU pártszövetség a jövőbe vetett hit és "a stabilitás záloga a nagy bizonytalanság korában", és a választási kampányban azt üzeni majd a szavazóknak, hogy a megbízhatóság képviselője és az egyetlen politikai erő, amelynek van válasza a kor kihívásaira - mondta Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban.

A CDU kedden kezdődő tisztújító kongresszusáról azt mondta, hogy a küldöttek "nagyon kevés kivételtől" eltekintve egységesen állnak majd ki a pártot 2000 óta vezető Angela Merkel mellett, akit így kilencedik alkalommal is megválasztanak elnöknek.

A pártszövetségnek a "40 százalék plusz X" célt kell kitűznie a Bundestag-választásra, és Angela Merkel vezetésével ismét a 2013-ban szerzett 41,5 százalék körül végezhet, ha az erősségeire összepontosít - mondta Wolfgang Schäuble. Aláhúzta, hogy akárkit is indít az SPD kancellárjelöltként, nem lesz esélye Merkellel szemben.

Arra a felvetésre, hogy a pártszerkezet új szereplője, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) keresztülhúzhatja a számításaikat, azt mondta: "ki tudja, hogy az AfD egyáltalán ott lesz-e a következő Bundestagban".

A választás tíz hónap múlva, 2017 szeptemberében lesz, addig még sok minden történhet, és meg lehet győzni azokat a választókat, akik egy "rövid ideig talán kételkedtek" a CDU/CSU-ban - utalt a politikus arra, hogy a menekültválság visszavetette a pártszövetség támogatottságát.

Az utóbbi hetekben az uniópártok népszerűsége emelkedett, egyre több felmérés mutatja, hogy kezdi maga mögött hagyni a 30-35 százalékos sávot. A legutóbbi - a Bild am Sonntagban ismertetett - mérés szerint már 37 százalékon áll. Azonban a két párt viszonyát nem sikerült rendezni, a CSU továbbra is követeli a befogadható menekültek létszámának korlátozását évi 200 ezer főben, amit Angela Merkel elvet.

Wolfgang Schäuble erről azt mondta, hogy "a felső határról folytatott jelképes vitákra senkinek sincs szüksége". A felső határ kérdése az országba érkező menedékkérők számának visszaesése révén már nincs napirenden, és bevezetését feleslegessé teszik az uniós külső határnál felállítandó befogadóközpontok és a menedékkérők visszafogadását szabályozó megállapodások - tette hozzá.

Aláhúzta, hogy támogatja Thomas Strobl baden-württembergi belügyminiszter tervét a kitoloncolási szabályok szigorításáról. A menekültek iránti segítőkészség megőrzéséhez az kell, hogy "elmenjenek, akiknek nincs joguk a maradásra" - mondta Wolfgang Schäuble a tartományi belügyminiszter javaslataival kapcsolatban, amelyek között szerepel az elutasított menedékkérők szociális juttatásainak csökkentése és a kitoloncolási őrizet intézményének kiterjesztése, és az is, hogy az EU-n kívül kell összegyűjteni a menedékkérőket, és dönteni ügyükben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×