Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy dologban nem értenek egyet a külügyminiszterek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Törökország és Oroszország abban egyetért, hogy Szíriában mihamarabb tűzszünetet kellene hirdetni, Aszád jövőjéről azonban továbbra is másként gondolkoznak - a külügyminiszterek találkozóján legalábbis ez derült ki.

Mihamarabb véget kell vetni az Aleppóban dúló harcoknak – ebben a kérdésben egyetértett a török és az orosz külügyminiszter Antalyában tartott megbeszélésén. A közös sajtótájékoztatón ismét felszínre került azonban a legfőbb különbség.

„Aszad 600 ezer ember haláláért felelős. Aszadot illetően tehát eltérő az álláspontunk Oroszországétól, ami természetes. Azonban általában a tűzszünetről, a humanitárius segítségről, és a politikai megoldás szükségességéről megegyezik a véleményünk” - mondta Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter.

Szergej Lavrov orosz tárcavezető beszélt egyebek közt a múlt csütörtöki, az észak-szíriai Báb város közelében a felkelők offenzíváját támogató török hadsereg elleni légicsapásról.

„Az egyértelmű, hogy Oroszországnak semmi köze az akcióhoz. De hasonlóan nincs köze ehhez Szíriának, illetve a szíriai légierőnek sem” - mondta Lavrov a négy török katona halálával végződött légicsapásról.

Közben Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában arról beszélt, a szíriai török katonai hadművelet célpontja nem egy ország vagy egy személy, hanem a terrorszervezetek. Vagyis az államfő keddi nyilatkozatától jelentősen eltérő álláspontot képviselt most, a hét elején ugyanis még azt mondta, országa azért kezdett hadműveletet Szíriában, hogy véget vessen Bassár el-Aszad elnök kormányzásának.

Erdogan telefonon egyeztetett Szíriáról Angela Merkel német kancellárral. A török állami hírügynökség jelentése szerint az elnök a menekültügyi megállapodásban tett uniós vállalások teljesítését, köztük a vízummentesség megadását kérte számon, illetve elvárását is megfogalmazta Merkelnek, amely szerint Németországnak aktívabban kell fellépnie a területén is működő Ankara álláspontja szerint Törökország-ellenes terrorszervezetek ellen.