eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az orosz hírszerzésről kérdezett az Országgyűlés

Idegen titkosszolgálatok, köztük az orosz hírszerzés magyarországi tevékenységéről is tájékozódott csütörtöki zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az ülés után azt mondta: Magyarországon sokrétű titkosszolgálati tevékenység zajlik, de ezek jelentős része területileg érintik az országot, nem célországként.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke az ülésen elhangzottakról - azok titkos minősítése miatt - csak röviden nyilatkozott, az orosz hírszerzéssel kapcsolatos kérdésre sem kívánt reagálni.

A testület jobbikos tagja Mirkóczki Ádám és az LMP-s Szél Bernadett viszont egyaránt elmondta: az orosz hírszerzésről részletes tájékoztatást kaptak a zárt ülésen.

Mrikóczki Ádám az ülésen elhangzottak alapján azt mondta: Magyarországon "nem csökkent az orosz titkosszolgálati érdeklődés", ugyanakkor kiemelte: a magyar elhárítás e tekintetben is megfelelően végzi a munkáját.

Az LMP-s Szél Bernadett azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon komoly probléma az orosz hírszerzés és befolyásszerzés. Azt mondta: egyáltalán nem tartja véletlennek, hogy az orosz hírszerzés kiemelt szerepet kapott az ülésen. Szél Bernadett a magyar kormány energiapolitikáját elhibázottnak, Paks 2-őt az ország jövője ellen való beruházásnak nevezte. Az LMP-s képviselő szerint az orosz elköteleződés további erősítése helyett az ország szuverenitását és függetlenségét kellene megőrizni.

Szél Bernadett azt is elmondta, hogy a testület ülésén napirend volt az ország tavalyi haditechnikai tevékenysége is. Ezzel kapcsolatban az LMP-s politikus kiemelte: tájékoztatást fognak kérni arról, hogy ki felelős azért, hogy egy nemzetbiztonsági szempontból releváns szerv, a haditechnikai és exportellenőrzési hivatal egy kormányhivatali osztályra lett besorolva.

A testület csütörtöki zárt ülésének kiemelt napirendi pontja volt a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) szokásos féléves beszámolója. A bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői egybehangzóan azt mondták, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter és Horváth József, a KNBSZ főigazgatójának részletes beszámolójával, mind a KNBSZ munkáját illetően is elégedettek.

Molnár Zsolt kiemelte: a honvédelmi területen a KNBSZ becsülettel végzi munkáját. Megfelelően biztosítják a magyar katonák külföldi missziójának támogatását, miközben Magyarország területének védelmét is ellátják.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke elmondta, hogy a KNBSZ beszámolójában részletes tájékoztatást kaptak többek között a honvédségi külföldi misszióiról, az ukrajnai konfliktusról valamint a közel-keleti helyzetről, valamint az illegális bevándorlásról és Magyarország terrorfenyegetettségéről is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×