eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Inkább távozott a republikánus elektor

Art Sisneros texasi republikánus elektor inkább lemondott erről a megbízatásáról, mintsem Donald Trumpra adja voksát az amerikai elnökválasztás utolsó fázisában, a december 19-i elektori választáson.

Az elektori voks azonban nem vész kárba, mert a Republikánus Párt kijelöl helyette egy másik személyt, aki ugyanúgy szavazhat a megválasztott elnökre.

Az elektori rendszert annak érdekében alkalmazzák az Egyesült Államokban, hogy egy-egy szövetségi államnak ne legyen túlzott befolyása, a népes államok ne tudják maguk felé mozdítani az ingát. A rendszer alapján az elnököt hivatalosan a különböző államokban tartott előválasztások során megválasztott 538 elektornak a "kollégiuma", testülete választja meg. Az elektorok mindazonáltal már nem voksolhatnak szabadon, a legtöbb állam az összes elektori voksot arra a

jelöltre adja, aki az államban a szavazatok többségét begyűjtötte.

A rendszer alapján Art Sisnerosnak is Trumpra kellene szavaznia. A texasi elektor azonban már augusztusban kifejtette fenntartásait Trumppal kapcsolatban a Politico című lap munkatársának, és hétfőn a blogjában, azaz az internetes naplójában közzé is tette, hogy inkább lemond, és átadja szavazatát egy másik, ezt követően kijelölendő elektornak. Az ő internetes naplóját azonban alig követi valaki, így az információ csak jóval később került napvilágra.

Sisneros a lelkiismeretére és a Bibliára hivatkozott, s mint írta: "úgy hiszem, ha Trumpra szavazok, ezzel tisztességtelenséget követek el Istennel szemben". Kifejtette azt is: bár esküt tett arra, hogy a republikánus elnökjelöltet támogatja, de az esküben "nem esett szó az elnökséghez szükséges, bibliai értelemben vett képzettségről, ezért maga az eskü erkölcstelen". Azt viszont nem fejtette ki, hogy miben is állna ez a "bibliai értelemben vett képzettség".

Hozzátette: "a valóság az, hogy Trump lesz az elnökünk, az én döntésem nem számít".

A texasi Republikánus Párt vezetője, Thomas Mechler amarillói politikus közleményben szögezte le, hogy "tiszteletben tartjuk Sisneros úr döntését, és méltányoljuk visszalépési szándékát az elektori pozíciótól".

A texasi republikánusok még a december 19-i elektori választások előtt kijelölik az új elektort.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×