Zavargások voltak egy bulgáriai menekülttáborban

Infostart
2016. november 25. 11:52
Csütörtökön napközben, majd pedig éjszaka is zavargások voltak Bulgária legnagyobb menekülttáborában. A rendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a köveket dobáló, bútorokat felgyújtó menekültek ellen.

A rendőrség becslései szerint mintegy 1500 menekült vett részt az esti zavargásokban a török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban. A pajzsokkal, sisakokkal védekező rendőröket – a felvételek tanulsága szerint - kövekkel, vasrudakkal dobáló menekültek azért kezdtek zúgolódni, mert a hét közepén a hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el a nagyjából háromezer embert befogadó állomáson. A rendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be, a jelentések szerint péntek délelőttre sikerült a hatóságoknak ellenőrzésük alá vonni a tábor egészét. Az összecsapásokban a jelentések szerint 24 rendőr és két migráns megsebesült, több mint 300 menekültet vettek őrizetbe.

Bojko Boriszov ügyvezető miniszterelnök az éjszaka a helyszínre látogatott, és azt mondta, kitoloncolnak az országból mindenkit, aki részt vett a zavargásokban, eljárás indul a vandalizmus elkövetői ellen, többségüket a videófelvételek és a fényképek alapján azonosítani tudnak. December elejére már megrendelték a kitoloncoláshoz szükséges repülőgépet. Az ügyvezető kormányfő szerint a rendbontások szervezői afgánok voltak, akik bántalmazták a szíriaiakat, hogy a tüntetésen való részvételre kényszerítsék őket.

A kijárási tilalmat azt követően rendelték el, hogy a tábor 128 lakójánál állapítottak meg többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket. A dpa német hírügynökség szerint a korlátozással a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira és a helyiek hétvégi tüntetésére reagáltak: azt állítják, a migránsok zaklatják a település lakóit és betegségeket terjesztenek. Ennek ellentmond a szófiai orvostudományi akadémia, a tudós szervezet véleménye szerint nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zavargások voltak egy bulgáriai menekülttáborban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást