Melegszervezethez látogatott a holland király

InfoRádió / MTI
2016. november 23. 10:29
Első ízben látogatott el holland uralkodó egy homoszexuálisok jogaiért küzdő szervezetbe.

Vilmos Sándor az ország legrégibb melegszervezetét, a COC Nederlandot kereste fel a csoport alapítása 70. évfordulója alkalmából.

A történelminek mondott keddi látogatás alkalmával a király találkozott az egyesület képviselőivel, tájékozódott a fiatalok problémáiról, az idősebb aktivisták tapasztalatairól és tevékenységéről.

Az egyesület elnöke, Tanja Ineke szerint a példátlan uralkodói gesztus "hatalmas megtiszteltetés" a melegeknek Hollandiában, sőt az egész világon, és "óriási bátorítást" jelent az identitásuk felvállalásával küzdő fiataloknak.

Az 1946-ban alapított COC Nederland a világ legrégibb melegszervezete. Jelentős szerepe volt abban, hogy 2001-ben Hollandia a világon elsőként engedélyezte azonos neműek házasságát.

A patinás egyesület vezetője szerint a melegek iránt hagyományosan toleráns Hollandiában is "sok még a teendő", a szervezet egyik fő célja jelenleg például az, hogy az alkotmányba is bekerüljön a melegek és más szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetésének tilalma.

Máxima királyné már 2013-ban részt vett egy európai melegkonferencián, idén pedig egy transzneműek egészségével foglalkozó tanácskozáson.