eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Nincs visszaút - véli Merkel és Obama

Nem lehet visszatérni a globalizáció előtti világhoz - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilap pénteki számában megjelenő közös vendégkommentárban, amelyből szerdán tettek közzé részleteket, abból az alkalomból, hogy az amerikai elnök szerda este háromnapos látogatást kezd Berlinben.

A német kancellár és a távozó amerikai elnök közös írása szerint a németeknek és az amerikaiaknak meg kell ragadniuk a lehetőséget arra, hogy a közös értékek és eszmék alapján formálják, alakítsák a globalizáció folyamatát.

A német és az amerikai politikai vezetőknek a polgárok és a vállalatok érdekében tovább kell fejleszteniük a két ország együttműködését - írta Angela Merkel és Barack Obama, hangsúlyozva: nem fér kétség ahhoz, hogy a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi szerződés (TTIP) a német és az amerikai munkavállalók, gazdálkodók és fogyasztók hasznára válna.

Tudomásul kell venni, hogy a globalizált világban az egyik országban hozott döntések komoly következményekhez vezetnek más országokban, ezért szükség van a TTIP-ben lefektetett szabályokra, hogy a transzatlanti közösség meg tudjon birkózni ezzel a kihívással - tette hozzá Merkel és Obama, aláhúzva, hogy Németország és az Egyesült Államok egyaránt erősebb, ha együttműködik.

Erre a kölcsönösen előnyös együttműködésre pedig minden eddiginél nagyobb szükség van, mert a globális gazdaság soha nem tapasztalt sebességgel változik, és a globális kihívások nagyobbak, mint bármikor korábban.

Barack Obama európai búcsúlátogatásának hivatalos berlini programja csak csütörtökön kezdődik; az amerikai elnök a kancellárián tárgyal Angela Merkellel, aki azonban szóvivőjének tájékoztatása szerint már szerda este felkeresi őt szállásán, az Adlon Hotelben, ahol együtt vacsoráznak.

Pénteken a német kancellár és az amerikai elnök Theresa May brit miniszterelnökkel, Francois Hollande francia elnökkel, Matteo Renzi olasz kormányfővel és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tárgyal a német fővárosban. A megbeszélések középpontjában a transzatlanti kapcsolatok jövője áll.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×