Lesz amerikai-kínai csúcs!

InfoRádió / MTI
2016. november 14. 08:15
Donald Trump megválasztott amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő telefonon beszélt egymással pekingi idő szerint hétfőn, kölcsönös tiszteletükről biztosították egymást, valamint megállapodtak abban, hogy "hamarosan" találkoznak. Erről mind Washingtonban, mind Pekingben hivatalos bejelentés volt.

Trump megköszönte Hszi gratulációját választási győzelméhez, és elmondta: úgy érzi, a lehető legjobb lesz a kapcsolatuk, és ez mindkét ország érdekét szolgálja majd - olvasható Trumpnak a hatalomátadás ügyeivel foglalkozó irodája közleményében.

A kínai közszolgálati tévé arról számolt be, hogy a két politikus megállapodott egy találkozóban, amelyet már a közeljövőben megejtenének, és megvitatnák a kétoldalú kapcsolatokat. Hszi kijelentette, hogy mindkét országnak "szüksége van a másikkal való együttműködésre, és sok dologban együtt is tudnak működni".

Trump kampánya során rendszeresen támadta Kínát, árfolyam-manipulátornak nevezte, és azt állította, hogy a Pekinggel kötött kereskedelmi megállapodások az amerikai feldolgozóipar és gazdasági teljesítmény erős visszaeséséhez vezettek. A republikánus párti jelölt azzal fenyegetőzött, hogy hivatalban töltött első napján 45 százalékos védővámot vet ki a kínai árukra, a jelenlegi 4,2 százalékos helyett.

A republikánus párti amerikai elnökjelölt megválasztásával bizonytalannak tűnhet a két ország kapcsolatának jövője, pedig Kína éppen hogy stabilitást remél, különösen akkor, amikor mélyreható reformokat kell végrehajtania, mert lassul gazdasága, és átszervezik az országvezetést, új pártelit jön létre 2017 végére Hszi elnök körül. A Reuters által megkérdezett kínai szakértők szerint sokan hiszik Pekingben, hogy Trump retorikáját meghazudtolva pragmatikus lesz, és a kölcsönös előnyök alapján üzletelni akar Kínával.