eur:
393.82
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Obama egységre szólított fel

Egységre szólított fel pénteken Barack Obama a választási kampányt követően három nappal az elnökválasztás után, a veteránok napján az arlingtoni katonai temetőben elmondott beszédében.

A leköszönő elnök megjegyezte, hogy a november 11-i veteránok napja gyakran ölre menő kampányok után következik, amelyekben felszínre kerülnek a nemzetet megosztó törésvonalak.

"De az amerikai ösztön sosem az volt, hogy menedéket keressünk a sarokban, hanem hogy erőt merítsünk közös hitünkből, hogy egységet kovácsoljunk hatalmas sokszínűségünkből, hogy megőrizzük erőnket és egységünket, akkor is, ha nehéz" - mondta az amerikai elnök.

A leszerelt katonákat példaként állította a többi amerikai elé, s kitért arra is, hogy a hadsereg az Egyesült Államok legsokszínűbb intézménye, amely bevándorlókat és született amerikaiakat, minden vallás képviselőit és vallástalanokat "kovácsol közös szolgálatba".

Barack Obama felolvasta egy kisiskolás levelét, aki szerint a veteránok azért különleges emberek, mert kiállnak mindenkiért fajra, vallásra, hajszínre való tekintet nélkül.

"Nyolc év után különösen nagyra értékelem, hogy a hajszínre is kitért" - ironizált most már őszülő haján Barack Obama.

"A veteránok napján szerényen megemlékezünk arról, hogy mi sosem tehetünk olyan nagy szolgálatot nekik, mint ők nekünk, de mégis meg kell próbálni. Kedvességgel, jótettekkel, önkéntes munkával, szolgálattal, tisztelettel, és azzal, ha vigyázunk egymásra" - magyarázta a leköszönő amerikai elnök. "Ha a világ cinikussá tesz, ha kétség ébred benned, hogy létezik bátorság, önzetlenség és jóság, akkor csak gondolj a veteránokra" - tette hozzá Barack Obama.

Barack Hussein Obama, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke január 20-án távozik hivatalából, amikor Donald Trump megválasztott elnök leteszi hivatali esküjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×