eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyengén működik a menekültek elosztása

Az athéni kormány szerint akadozva halad az Európai Unió menekültek elosztására kidolgozott mechanizmusa: az elmúlt egy évben összesen 5500 menekültet vettek át az uniós tagállamok Görögországtól, holott egy brüsszeli döntés értelmében 30 ezer embert kellett volna áttelepíteni - közölte a válságstáb pénteken.

A válságstáb adatai szerint jelenleg 8 ezren várnak áttelepítésre Görögországban, de senki sem csinált még helyet nekik.

"Még mindig nagyon távol vagyunk a közös európai céltól" - kifogásolta közleményében a szervezet.

Az európai uniós tagállamok különösen a felnőtt kísérő nélküli kiskorúak fogadása alól igyekeznek kibújni.

Görögországban jelenleg 61 ezer menekült, menedékkérő és migráns él. Helyzetük az égei-tengeri görög szigeteken a legkilátástalanabb, ahol 8 ezer férőhelyen mintegy 16 ezren zsúfolódnak össze. Nagy részüket az EU és Ankara között márciusban életbe lépett egyezmény értelmében vissza kell toloncolni Törökországba, ráadásul naponta érkeznek új migránsok: az elmúlt napban 156 ember lépett illegálisan partra Görögországban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×