eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A reformáció 500. évfordulójáról emlékezik meg Ferenc pápa Svédországban

Svédországba utazik hétfőn Ferenc pápa, hogy ott a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) elnökével és főtitkárával együtt vezesse az ökumenikus megemlékezést a reformáció 500. évfordulójáról.

A katolikus és az evangélikus egyház közös szertartását - amely a reformáció évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév nyitánya lesz - a Svédország déli részén található Lund székesegyházában tartják október 31-én.

Bár a katolikus dogmával szembenő lutheri tanok lefektetése a Vatikán szemszögéből nem feltétlen ünneplendő esemény, a katolikus egyházfő mostani látogatása részét képezi annak a szentszéki erőfeszítésnek, amely a többi kereszténnyel való kapcsolatok javítását és az egymás közötti párbeszédet célozza. Az, hogy a pápa jezsuita, különös jelentőséget ad a vizitnek, hiszen a jezsuita rend egykor éppen azért jött létre, hogy megvédje a katolikus hitvallást a protestáns reformerekkel szemben.

A katolikus egyházfő a lundi megemlékezés után Malmőbe utazik egy másik ökumenikus eseményre. A város stadionjában Ferenc pápa kedden misét mutat be több mint 15 ezer ember előtt. Az eseményen várhatóan részt vesz egy lutheránus delegáció is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×