eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elhalaszthatják a csúcstalálkozót

Belgium nem tudja aláírni a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményt, a vallon tartomány beleegyezése híján. Várhatóan elhalasztják a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót.

A hétfői tárgyalásokon sem született megállapodás Belgium francia nyelvű vallon tartományában a az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény aláírásáról vagy annak elvetéséről - közölte Paul Magnette vallon miniszterelnök. A szabadkereskedelmi egyezmény jelen formájában továbbra is elfogadhatatlan a régió számára - tette hozzá a politikus.

Charles Michel belga miniszterelnök a tárgyalásokat követően jelezte Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, hogy így Belgium nem tudja aláírni a megállapodást. Az Európai Unió másik huszonhét tagállama már rábólintott a szabadkereskedelmi megállapodás aláírására, Vallónia vezetése szerint azonban a megállapodás káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását.

Törő Csaba, Károli Gáspár Református Egyetem docense úgy látta, hogy mindezek után akár újabb tárgyalási mandátummal is felruházhatják az Európai Bizottságot a tagállamok.

"Amellett a tagállamoknak ugyan azt is ki kellene tűzni, hogy ehhez képest igazándiból mit kell képviselnie a bizottságnak és milyen lehetséges eredményt vagy módosítást kell elérni, hogy mindenki számára elfogadható legyen, de elsősorban azok számára, akik jelezték a kifogást, a belga kormány számára elfogadható változatot kellene ugye valahogy mandátumként meghatározni a bizottság számára, hogy tárgyaljon újra a kanadai féllel, jelezze, hogy ez így sajnos nem elfogadható mégsem minden tagállam számára" - fejtette ki.

A történtek fényében várhatóan határozatlan időre elhalasztják a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót. Sőt többen attól tartanak, hogy a Kanada és az Európai Unió közötti egyezmény kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×