eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Csak enyhülést hozott a humanitárius tűzszünet Aleppóban

Ötven települést szabadítottak fel az iraki kormányerők Moszultól délre, a város ostromára készülve. Eközben a szíriai Aleppóban a hétvégén véget ért a humanitárius célú tűzszünet.

Északról és keletről a kurd erők haladnak az Iszlám Állam kezén lévő, észak-iraki Moszul felé, délről pedig az iraki kormányerők, amelyek nemrég 50 olyan települést is felszabadítottak a várostól délre, amelyek korábban szintén a dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt álltak. Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint bár jól haladnak a szövetségesek, egy-két hetet még biztos igénybe vehet, mire körbekerítik a várost, felszabadítása pedig csak ezt követően kezdődhet.

"A város ostroma valószínűleg úgy fog történni, hogy a kurdok meg fognak állni a város külső határánál, egyfajta ilyen blokkoló feladatot fognak ellátni, megakadályozandó azt, hogy az IÁ fegyveresei ki tudjanak menekülni, illetve ha elindul a menekült-áradat akkor azt valami rendezett módon tudják kezelni és onnan kiszűrni az IÁ tagjait és az iraki hadsereg lesz az a katonai erő, amelyik be fog menni a városba és ott utcai harcokban fogja várhatóan megtisztítani a várost."

Miközben a szövetséges erők a város felé tartanak, az Iszlám Állam fegyveresei Ninive tartományban, Moszultól nyugatra a jazidi kisebbségre támadtak, hogy elvonják a feléjük tartó haderők figyelmét, ám a kurd erők egy két órás összecsapásban visszaverték támadásukat.

Az Irakkal szomszédos Szíriában, a kormányerők és az őket segítő orosz bombázók által ostromlott Aleppó városánál a hétvégén véget ért a humanitárius célú tűzszünet és az orosz külügmyiniszter-helyettes tájékoztatása alapján Moszkva nem is tervezi, hogy visszatérjen a fegyvernyugváshoz.

"Az, hogy három napig bemehettek a humanitárius konvojok, ez nem szüntette meg a humanitárius katasztrófát, tehát ez egy hosszabb ideje tartó folyamat, ez csak enyhítette ezt a helyzetet, de ezzel nem szűnt meg a humanitárius válság" - fejtette ki Wagner Péter.

A szíriai hadsereg néhány órával az Oroszország által hirdetett fegyvernyugvás lejárta után indított támadást a lázadók ellen Aleppo déli részén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×