eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egy felmérés szerint Hillary Clinton fölényesen vezet

Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltnek 86,9 százalékos esélye van arra, hogy megnyerje a november 8-án esedékes amerikai elnökválasztást - derül ki a FiveThirtyEight (538) közvélemény-kutató internetes oldal legfrissebb felméréséből.

 Ez azt jelenti, hogy Clinton legfőbb riválisa, Donald Trump republikánus elnökjelölt nyerési esélye csupán 13,1 százalék. 25,8 százalék az esélye annak, hogy Clinton 10 százalékponttal több szavazatot kap, mint Donald Trump, ami az elemzés szerint már földcsuszamlásszerű győzelemnek lenne tekinthető. Az elemzésből kiderül, hogy Clinton esélye a győzelemre az első elnökjelölti vita óta folyamatosan, meredeken emelkedik. Az adatok tanúsága szerint egyetlen olyan nap volt, július 30., amikor Donald Trumpnak 0,1 százalékponttal nagyobb esélye volt a győzelemre Clintonnál.

A felmérés eredménye a választópolgárok (popular vote) és az elektorok (electoral vote) várható szavazatainak összesítéséből született. Az Egyesült Államokban közvetett választás van, a magukat a választási névjegyzékbe felvetető, amerikai állampolgárok csak elektorokat, azaz államonként a pártok aktivistáiból alakult elektori csoportokat választják meg. Az egyes államokból a legtöbb szavazatot kapó párt elektorai jutnak be az elnököt ténylegesen megválasztó elektori testületbe.

A 538 kutatása szerint a lakosság 49,8 százaléka Clintont, 42,9 százaléka Trumpot, míg 5,7 százaléka Gary Johnson libertárius elnökjelöltet támogatja. Az elektori szavazatok megoszlása a felmérés alapján pedig a következőképpen alakulhat: 343-an a demokratapárti elnökjelöltre, 194-en pedig a republikánus pártira adják le voksukat. Gary Jonson esetében mindössze 0,1 elektori voksot jósol a FiveThirtyEight előrejelzése. Evan McMullin független jelölt az oldal szerint 0,8 elektori voksot kaphat.

Elnökké választáshoz az elektori szavazatok egyszerű többsége, azaz 270 voks kell. Clinton a fővárosban, míg Trump Wyoming államban számíthat a legerősebb elektori támogatottságra. De Wyomingnak és Washingtonnak csak 3-3 elektori szavazata van az elnökválasztáson. A legtöbb elektorral rendelkező államokban Clinton stabilan vezet, Trump csak a hagyományosan republikánus Texasban számíthat győzelemre.

Az elnökválasztás napján nemcsak az elnököt és a vele együtt induló alelnököt választják meg, hanem két évre a 435 tagú képviselőház tagjait és a 100 tagú szenátus egyharmadát is. Utóbbi testület irányítása a FiveThirtyEight előrejelzése szerint 72,8 százalékos valószínűséggel a demokraták kezébe kerül majd.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×