eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az oroszok fele sosem hallott a magyar forradalomról

Az orosz lakosság több mint felének, 57 százalékának nincs tudomása róla, hogy Magyarországon 1956-ban felkelés zajlott, a többiek szerint pedig indokolt volt a forradalomnak a szovjet hadsereg által történt elfojtása - derült ki független Jurij Levada Elemzőközpont felméréséből.

A Magyarországon hat évtizeddel ezelőtt történtekről a megkérdezettek 21 százaléka bizonyult viszonylag jól tájékozottnak, 22 százalék pedig csupán "hallott valamit" róluk.

Azok egyötöde, akik tudtak '56-ról, úgy vélekedett, hogy annak oka "a nyugati országok felforgató tevékenysége" volt. Ugyanennyi azok aránya, akik szerint az eseményekért "a magyar vezetés szovjetellenes és revizionista erői" tehetnek, akik megpróbáltak "államcsínyt" végrehajtani és elszakítani az országot a szocialista tábortól.

További 16 százalék szerint Magyarországon "az ellenzék által kezdeményezett ellenforradalmi lázadás" történt, 15 százalék szerint pedig 1956 "népfelkelés" volt "a Szovjetunió által Magyarországra kényszerített rezsim ellen".

Azoknak 50 százaléka szerint, akik tudtak '56-ról, Budapest szovjet ostroma és a felkelés elfojtása indokolt volt, és csak 24 százalék vallott ezzel ellentétes nézetet.

A felmérést szeptember végén, 137 településen, 1600 fős mintán végezték el.

A Levada-központ egyébként szerdán panaszt nyújtott be egy moszkvai bíróságon az orosz igazságügyi minisztérium szeptemberi döntése ellen, amely "külföldi ügynökként" bélyegezte meg a szociológiai intézetet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×