eur:
395.52
usd:
372.41
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Az EU-csúcs legfontosabb történései

Nem került szóba az Oroszország ellen elrendelt szankciók enyhítése a Szíriában kialakult helyzet miatt, ugyanakkor nem helyeztek kilátásba újabb szankciókat sem Oroszországgal szemben az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteken véget ért kétnapos brüsszeli tanácskozásukon.

A tagországok vezetői a szíriai helyzetről folytatott megbeszélésükön Oroszország és a szíriai rezsim szankcionálása helyett világossá tették, hogy a nemzetközi jogszabályokkal ellentétes magatartást büntetlenül sehol sem lehet elkövetni, még Szíriában sem.

Az uniós tanács úgy gondolta, hogy egy ilyen helyzetben az Európai Unió nem maradhat csöndben és ki kell állnia a civilek, az ártatlan áldozatok mellett, és mindent meg kell tennie az olyan katonai akciók megállítása, vagy lelassítása érdekében, amelyek civilek életét követelnék.

A tanácskozó tagállami vezetők arra szólították fel a Szíriában szembenálló feleket, hogy azonnal hagyjanak fel az atrocitásokkal és az ellenségeskedéssel, valamint hiteles politikai békefolyamat újrakezdését sürgették az ENSZ égisze alatt.

A migráció témájában az uniós vezetők elfogadott zárónyilatkozatban hangsúlyozták, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a migrációs hullám, és különösen az Afrikából érkező bevándorlóáradat megfékezése, illetve a jogosulatlan menedékkérők visszaküldése érdekében.

Mint írták, fontosnak tartják a Földközi-tengeren keresztül Olaszország felé irányuló migrációs hullám megfékezéséhez a migrációs származási és tranzitországokkal kötött partnerségi megállapodásokat, illetve a kiváltó okok helyben történő kezelését, például a belső menekültek támogatásával.

A helyzet tartós stabilizálása érdekében elengedhetetlen az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény teljes körű végrehajtása és az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országok további támogatása. Az uniós állam- és kormányfők kívánatosnak tartják a Törökországból a görög szigetekre érkező menedékkérők visszatoloncolásának felgyorsítását is - olvasható a zárónyilatkozatban.

A dokumentumban arra is felszólították a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezésének felgyorsítása érdekében.

Donald Tusk a csúcstalálkozó folyamán elmondta, a migrációval kapcsolatban a vezetők megvitatták a tagállamok közötti szolidaritás kérdését és megegyeztek abban, hogy nem lesz "a la carte" szolidaritás. Helyette a "hatékony szolidaritás" formáinak kialakításán fognak dolgozni.

Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozót követően tartott tájékoztatóján kijelentette, hogy Magyarország a szolidaritás részének tekinti azt a pénzt és energiát, amelyet a határok védelmére fordít. Magyarország határozottan képviselt álláspontja az, hogy az unió tekintse a szolidaritás részének a határvédelem is, azt szolidáris magatartásként fogadják el.

Orbán Viktor azt is elmondta, sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés.

A miniszterelnök Ukrajna vízumliberalizációjáról kijelentette: Ukrajna az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, ezért mielőbb meg kell kapnia a vízummentes utazás lehetőségét. A miniszterelnök tudatta: az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy "ne fektesse" tovább az ügyet.

Theresa May brit miniszterelnök a csúcstalálkozón arról tájékoztatta a tagállami vezetőket, hogy Nagy-Britannia legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyének megindítását.

Az Európai Unió tervezett szabadkereskedelmi egyezményeiről a találkozón elfogadott zárónyilatkozatban a tagországi vezetők hangsúlyozták, a kereskedelempolitikában fontos a "társadalmi, környezeti és fogyasztóvédelmi sztenderdek teljes körű védelme, amelyek az európai életmód központi elemét jelentik".

A tisztességes verseny és a szabad kereskedelem biztosítása érdekében kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió hatékony kereskedelemvédelmi eszközökkel vegye fel a küzdelmet a globális kihívásokkal. Ehhez sürgős és kiegyensúlyozott megállapodásra van szükség a kereskedelemvédelmi eszközök mindegyikének átfogó modernizálásáról - olvasható a szövegben.

A Brüsszelben tartózkodó kanadai kereskedelmi miniszter szerint egyelőre nem jön létre a Kanada és az EU között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (CETA).

Chrystia Freeland azután nyilatkozott ilyen borúlátóan, hogy egyeztetett az EU és Kanada főtárgyalójával, valamint Belgium francia nyelvű Vallon régiójának miniszterelnökével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×