eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bekeményít Szerbia

Szigorúbban, kizárólag letöltendő börtönbüntetéssel szankcionálná Szerbia az embercsempészeket a jövőben, a tervek szerint a büntető törvénykönyvet már az őszi ülésszakban módosíthatja a belgrádi parlament - közölte értesüléseit a Politika című szerbiai napilap csütörtökön.

Szerbia júliusban szigorított a határvédelmén, és a rendőrök, valamint a katonák közös járőrözésbe kezdtek a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon. Azóta több mint 12 ezer belépési kísérletet akadályoztak meg, és 61 embercsempészt fogtak el, azonban mindez kevésnek bizonyult az embercsempészet felszámolásában. Nela Kuburovic szerb igazságügyi miniszter bejelentette, hogy hamarosan szigorúbb büntetésekre számíthatnak az embercsempészek, de azok is, akik illegálisan lépik át a határt, vagy kísérletet tesznek erre.

Az igazságügyi minisztérium illetékesei közölték a Politikával: a tervek szerint a szigorítások után az embercsempészekre kiróható ítélet mindenképpen letöltendő börtönbüntetés lesz. A hatályos törvények szerint ezért a bűncselekményért 3 hónaptól 12 évig terjedő börtön szabható ki, viszont volt olyan eset is, amikor nem börtönbüntetés volt az ítélet.

A cél az, hogy csökkentsék az embercsempészek számát. Ugyanakkor mivel a csempészek hatalmas haszonra tehetnek szert - fejenként 800-1300 eurót kérnek a migránsoktól, és egy-egy szállítmányba 15-16 embert zsúfolnak be - feltehetően akár a súlyosabb büntetést is kockáztatják a gyors pénzszerzési lehetőség reményében.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×