eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Brüsszelben állítják ki a 700 bevándorló holttestével kiemelt elsüllyedt hajót

Az Európai Unió brüsszeli intézményeinél állítják ki azt a hajót, amely 2015 áprilisában Líbia és Olaszország között elsüllyedt a tengeren bevándorlókkal a fedélzetén, és amelyet idén nyáron emeltek ki mintegy hétszáz holttest maradványaival - jelentette be Domenico Manzione olasz belügyi államtitkár kedden.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök az utóbbi hetekben többször megismételte a római kormánynak azt a javaslatát, miszerint a 2015. április 18-án elsüllyedt hajót Brüsszelben, az EU intézményei épületeinek közvetlen közelében kell kiállítani, hogy folyamatosan emlékeztesse az uniót a migráció tragédiájára. Domenico Manzione belügyi államtitkár most megerősítette, hogy a hajót az EU központjában állítják ki.

Arról a hajóról van szó, amely az eddigi legtöbb áldozatot követelő tragédiát szenvedte el az észak-afrikai és a dél-olaszországi partok közötti migrációs útvonalon. A becslések szerint mintegy hétszáz ember veszett a tengerbe, mert nem tudták időben elhagyni a hajót. A 370 méteres mélységre süllyedt hajót júniusban emelték ki a vízből és a szicíliai Augustába szállították. A hajó belsejében 665 holttestet találtak, többségük 20 és 30 év közötti férfi volt. A holttesteket szicíliai temetőkben temették el. Többeket sikerült azonosítani, de nem jelentkeztek értük rokonaik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×