eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A paradicsomba akartak jutni a dzsihadistákhoz csatlakozó amerikaiak

Újabb két amerikai férfiról derült ki, hogy csatlakozni akart az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez Szíriában.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma pénteken közölte a hírt. A két férfi 30 és 35 éves, mindkettő milwaukee-i lakos. A hatóságok Texasban vették őrizetbe őket. A vád szerint Mexikóba akartak utazni, hogy ott beszerezzék a szükséges úti okmányokat szíriai útjukhoz, a közel-keleten pedig be akartak állni az Iszlám Állam harcosainak sorába. Szíria egyébként inkább csak tranzitország lett volna: a két férfi végső úti célként a paradicsomba akart jutni.

A két férfit a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI egy munkatársa buktatta le. Az interneten, egy közösségi portálon akadt össze velük szeptemberben. Elfecsegték neki útitervüket, sanyarú lakáskörülményeikre panaszkodtak, továbbá arra, hogy nagyon megelégelték az életet "pogány" társadalmi rendszerben. Elmondták, hogy az iszlám szigorú saría törvényei szerint szeretnének élni, és hogy nagyon igyekeznek a paradicsomba jutni. Az FBI emberének október elsején még egy videót is küldtek magukról, olyat, amelyen háttérdíszletként az Iszlám Állam - házi készítésű - zászlaja látható.

Nem ez az első eset, hogy az Egyesült Államokból meglett férfiak dzsihadista harci túrára próbálnak indulni. Júliusban három floridai férfi tervezte ugyanezt, kettő közülük már 50 éves is elmúlt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×