96 éves régens irányítja Thaiföldet

InfoRádió / MTI
2016. október 15. 14:54
Thaiföldön régenst neveztek Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) király halála után, hogy a trónörökös helyett ideiglenese képviselje az országot, a tisztséget a 96 éves Prem Tinszulanonda volt miniszterelnök foglalja el - közölték a hatóságok pénteken.

Visszanu Krea-ngam kormányfőhelyettes elmondta, a régens kinevezésére azért van szükség, mert a 64 éves trónörökös, Vadzsiralongkorn herceg csütörtökön közölte, nem szeretne azonnal trónra lépni, hogy a nemzetnek legyen elég ideje gyászolni apja halálát.

Az ország alkotmánya ilyen esetekre úgy rendelkezik, hogy a királyi államtanács, az uralkodó tanácsadó testületének vezetője legyen a régens.

Prem Tinszulanonda 1998 óta vezette a királyi államtanácsot. A feladatra hibátlan kormányzásából eredő tekintélye teszi alkalmassá, és az, hogy a konfrontációval szemben a kompromisszumot keresi. Az aggastyán politikus 36 évvel ezelőtt lett miniszterelnök, a tisztséget nyolc évig viselte, az országot számos gazdasági nehézségen, katonai kihívásokon vezette át, többek között két hatalomváltási kísérleten.

A délkelet-ázsiai országban egyébként szombaton is gyászolók tízezrei gyűltek össze a fővárosban, Bangkokban a Nagy Palotánál, hogy leróják kegyeletüket a csütörtökön 88 éves korában elhunyt IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) király előtt.