eur:
392.8
usd:
367.85
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Skócia megbontja az Egyesült Királyságot?

Másodszor is szavazásra bocsátaná Skócia kiválását az Egyesült Királyságból a skót miniszterelnök. A kérdésről jövő héten társadalmi vitát kezdenek.

„Eltökélt vagyok, hogy Skóciának ismét legyen lehetősége megfontolni a függetlenség kérdését még azelőtt, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, ha ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megvédjük országunk érdekeit” - mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a kormányzó Skót Nemzeti Párt Glasgowban rendezett éves kongresszusának nyitónapján.

„Megerősíthetem ma, hogy a függetlenséggel kapcsolatos törvény tervezetét jövő héten társadalmi vitára bocsátjuk” - mondta nagy ovációt kiváltva a politikus, aki hozzátette, hogy volt, aki arra kérte, lassítson, ne siesse el a dolgot – utalt minden bizonnyal Theresa May brit miniszterelnökre.

Skóciában két éve tartottak népszavazást a függetlenségről, akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt, azonban a júniusi EU-s tagságról rendezett referendumon a skót voksolók 62 százaléka szavazott a maradásra.

Bár a függetlenségről két évvel ezelőtti tartott referendum a londoni kormány jóváhagyásával zajlott, még David Cameron, illetve utódja, Theresa May is többször arról beszélt az elmúlt hónapokban, hogy nem látja létjogosultságát egy újabb skót népszavazásnak.

Sőt, Theresa May múlt héten úgy fogalmazott a Konzervatív Párt éves kongresszusán, hogy az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, "a Brexitből nincs kimaradási lehetőség".

Hozzátette: soha nem fogja megengedni, hogy "megosztó nacionalisták kikezdjék az Egyesült Királyság négy nemzetének kincset érő unióját"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×