Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szíria - Oroszország megvétózta a BT-ben a francia tűzszüneti javaslatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország megvétózta szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) azt a francia javaslatot, amely a légicsapások azonnal beszüntetésére és humanitárius folyosók megnyitására szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban.

Később a testület elutasította azt az orosz indítványt, amely szerint a fegyvernyugvás megteremtése érdekében kivonnák az an-Nuszra Front fegyvereseit a szíriai Aleppó keleti részéből.

A mostani volt az ötödik alkalom, hogy az orosz fél vétót emelt az öt éve tartó szíriai polgárháborúval kapcsolatban. Az előző négy alkalommal Peking is csatlakozott Moszkvához, ezúttal azonban nem.

A 15 tagú BT-ben 11 tag a javaslat mellett, ketten ellene szavaztak, ketten pedig tartózkodtak. Oroszország mellett Venezuela utasította el a francia kezdeményezést.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a szavazás előtti napon hangoztatta: a szombat "az igazság pillanatát jelenti majd a BT tagjai számára, amikor eldönthetik: akarják-e, vagy nem a fegyvernyugvást Aleppóban. Ez a kérdés különösen vonatkozik orosz partnereinkre" - fogalmazott. Hozzátette, hogy Aleppó folyamatos bombázása civileket öl meg, kórházakat és iskolákat rombol le, nincs köze a terrorizmus elleni harchoz.

A testület a francia javaslat mellett egy Moszkva által beterjesztett rivális határozattervezetről is szavazott, amit a testület ugyancsak elutasított.

Az orosz tervezet szintén azonnali tűzszünetre szólította volna fel a konfliktusban érintett feleket, annyiban azonban más volt, hogy nem tartalmazta a légicsapások és katonai repülések beszüntetését Aleppó felett.

Az orosz kezdeményezést támogatta Kína, Egyiptom és Venezuela. Angola és Uruguay tartózkodott. Ellenezte a BT kilenc tagja, többek között Ukrajna, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete, aki még a szombati szavazást megelőzően bejelentette, hogy elutasítja a francia javaslatot és oroszellenességet vetett kollégái szemére. "Ez az egyik legfurcsább színjáték az ENSZ BT történetében. Két határozatról is szavazunk, és tudjuk, hogy egyiket sem fogadják el" - jelentette ki Csurkin.

Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét légicsapásokkal támogatja. Aleppó keleti, lázadók által tartott negyedeit a kormánycsapatok ostromgyűrűbe fogták és hetek óta intenzíven támadják.