eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiderül, ki kapja a Nobel-békedíjat

Rekordszámú, pontosan 376 jelölt közül válogathatott idén a Nobel-békedíjat odaítélő norvég bizottság, amely ma 11 órakor teszi közzé a 2016-os díjazott nevét Oslóban.

A nevezetteknek mindössze egy töredéke ismert: köztük a légicsapások után a romok között halálmegvető bátorsággal életjeleket kutató Szíriai Polgári Védelem, más néven fehérsisakosok.

"Megmutatják, hogy nem mindig a kívülről jött fehér lovagok hajtják végre a legnagyobb hőstetteket, hanem gyakran a hazaiak" - mondta róluk Kristian Harpviken oslói békekutató.

A fehérsisakosok talán a legnépszerűbb jelöltek, akik mellett olyan nevek kampányoltak, mint George Clooney és Ben Affleck hollywoodi filmcsillagok.

Megfigyelők szerint a tengeren bajba jutott migránsok megmentői is kitüntetettek lehetnek idén. A Nobel-bizottság listáján állítólag a menekültválságban kiemelt szerepet játszó görög szigetek lakói és Susan Sarandon színésznő is szerepelnek.

A békekutatók szerint a nukleáris leszerelés is díjat érhet. Harpviken úgy gondolja, minden esélye megvan annak, hogy Ernest Moniz amerikai energiaügyi miniszter vagy Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője legyen a 2016-os kitüntetett.

Eredetileg Kolumbia számított biztos befutónak a szakértők körében, de miután a vasárnapi népszavazáson a választók jelentős része elutasította a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái által aláírt békeegyezményt, amely egy több évtizedes konfliktus végére tett pontot, a dél-amerikai ország esélyei szertefoszlottak

A nyolcmillió svéd korona (nagyjából 256 millió forint) pénzdíjjal járó kitüntetés az egyetlen a Nobel-díjak között, amelyet nem Stockholmban, hanem Oslóban hirdetnek ki és adnak át. Az ünnepélyes díjátadásra december 10-én, a kitüntetést alapító Alfred Nobel halálának napján kerül sor a norvég fővárosban.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×