eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Világtörténelmi fordulópont lett ez a csendes kis tegnapi szerda!

November 4-én lép életbe a párizsi klímaegyezmény, miután szerdán az Európai Unió hét tagállama hivatalosan is bejelentette az ENSZ-nek, hogy ratifikálta a megállapodást - jelentette be Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.

Az egyezmény hatályba lépésének feltétele volt, hogy az ENSZ klímaváltozás elleni keretegyezményének 55 olyan állama ratifikálja a megállapodást, amelyek együttesen a globális üvegházhatást okozó gázkibocsátás 55 százalékáért felelősek.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács kedden ratifikálta a megállapodást.

Az Európai Unió részéről hét tagállamban - Magyarországon, Franciaországban, Szlovákiában, Ausztriában, Máltán, Portugáliában és Németországban - ratifikálták nemzeti szinten is az egyezményt. A gázkibocsájtás mintegy 4 százalékáért felelős hét EU-tag szerdán jelentette be hivatalosan az ENSZ-nek a ratifikálást, így a megállapodás 30 nap múlva, november 4-én, még a november 7-én kezdődő Marrákesben tartandó COP22 konferencia előtt hatályba lép.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint Farhán Hak közölte: Nepál és Kanada csatlakozásával másodszorra is meghaladták a hatályba lépéshez szükséges értékhatárt. A szóvivő szerint "ami egyszer elképzelhetetlennek tűnt, immár megállíthatatlan".

Becslések szerint megállapodást ratifikáló országok - Kanada és Nepál részvételével - a gázkibocsájtás 58,7 százalékért felelősek.

Mások mellett Barack Obama amerikai elnök is megszólalt a környezetvédelemért vívott harc sikerével kapcsolatban, történelminek nevezete a szerdai napot.

Az amerikai elnök úgy fogalmazott: ha a párizsi klímamegállapodásban vállaltakat a világ végigviszi, a történelem idővel fordulópontként fog emlékezni a mai (szerdai) napra.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével létrejött keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×