eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Letartóztattak egy galambot Indiában

Őrizetbe vettek egy galambot Indiában, mert állítólag Narendra Modi kormányfőnek címzett fenyegető levelet találtak nála - jelentette hétfőn több hírforrás mellett a The Wall Street Journal amerikai napilap.

A galambot az északi Pandzsáb államban fogta el egy határőr még vasárnap. A szárnyasnál urdu nyelvű üzenetet találtak, amelyet állítólag az indiai miniszterelnöknek címeztek.

A levélben az áll, hogy "Minden egyes gyermek kész felvenni a harcot Indiával", és a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) nevű pakisztáni szélsőséges muzulmán szervezet aláírásával van ellátva - közölték a hatóságok.

Az indiai televízióban be is mutatták a tollas beszivárgót, ahogy egy kalitkában őrzi három egyenruhás. https://twitter.com/ANI_news/status/782594467966492672

Az indiai fegyveres erők szombaton két lufit találtak, az egyikhez egy, ugyancsak urdu nyelven írt levelet csatoltak. "Modi, ne hidd, hogy ugyanazok vagyunk, mint akik 1971-ben voltunk" - áll a két ország közötti háborúra utaló üzenetben. https://twitter.com/ANI_news/status/782430627521900544

A The Wall Street Journal megjegyezte, hogy egy másik galambot is elfogtak Indiában mintegy 50 kilométerre a legutóbbi őrizetbe vétel helyszínétől. A madár faroktollait urdu nyelven írt szavak ékesítették. A szöveg megfejtéséhez egy muzulmán imámot hívtak segítségül, s mint kiderült, a madár tollaira a hét napjait írták rá - közölte a rendőrség.

Az India és Pakisztán közötti folyamatosan meglévő feszültség ugrásszerűen megnőtt azóta, hogy ismeretlen fegyveresek szeptember 18-án rajtaütöttek Kasmírban egy indiai katonai helyőrségen, és megöltek 17 embert.

A két ország határvédelmi erői folyamatosan magas készültségben vannak. Legutóbb múlt héten csaptak össze katonáik a vitatott hovatartozású, feldarabolt Kasmír határvidékén. A két fél egymást vádolta provokációval.

Ugyancsak feszültséget okoz, hogy a nyugtalan himalájai régióban idén nyáron az elmúlt évek egyik legsúlyosabb India-ellenes tiltakozáshulláma bontakozott ki. A tüntetéseket egy népszerű lázadóvezér megölése váltotta ki. A kormányerők többször éleslőszerrel lőttek a tüntetők közé, aminek következtében több mint 80-an meghaltak, és ezrek sebesültek meg.

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy fegyveres csoportokat dob át a határon, és összetűzéseket provokál ki.

Az indiai Kasmír az ország egyetlen muzulmán többségű szövetségi tagállama. Lakosainak többsége függetlenséget szeretne, vagy csatlakozna Pakisztánhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×