Letartóztattak egy galambot Indiában

InfoRádió / MTI
2016. október 4. 06:22
Őrizetbe vettek egy galambot Indiában, mert állítólag Narendra Modi kormányfőnek címzett fenyegető levelet találtak nála - jelentette hétfőn több hírforrás mellett a The Wall Street Journal amerikai napilap.

A galambot az északi Pandzsáb államban fogta el egy határőr még vasárnap. A szárnyasnál urdu nyelvű üzenetet találtak, amelyet állítólag az indiai miniszterelnöknek címeztek.

A levélben az áll, hogy "Minden egyes gyermek kész felvenni a harcot Indiával", és a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) nevű pakisztáni szélsőséges muzulmán szervezet aláírásával van ellátva - közölték a hatóságok.

Az indiai televízióban be is mutatták a tollas beszivárgót, ahogy egy kalitkában őrzi három egyenruhás. https://twitter.com/ANI_news/status/782594467966492672

Az indiai fegyveres erők szombaton két lufit találtak, az egyikhez egy, ugyancsak urdu nyelven írt levelet csatoltak. "Modi, ne hidd, hogy ugyanazok vagyunk, mint akik 1971-ben voltunk" - áll a két ország közötti háborúra utaló üzenetben. https://twitter.com/ANI_news/status/782430627521900544

A The Wall Street Journal megjegyezte, hogy egy másik galambot is elfogtak Indiában mintegy 50 kilométerre a legutóbbi őrizetbe vétel helyszínétől. A madár faroktollait urdu nyelven írt szavak ékesítették. A szöveg megfejtéséhez egy muzulmán imámot hívtak segítségül, s mint kiderült, a madár tollaira a hét napjait írták rá - közölte a rendőrség.

Az India és Pakisztán közötti folyamatosan meglévő feszültség ugrásszerűen megnőtt azóta, hogy ismeretlen fegyveresek szeptember 18-án rajtaütöttek Kasmírban egy indiai katonai helyőrségen, és megöltek 17 embert.

A két ország határvédelmi erői folyamatosan magas készültségben vannak. Legutóbb múlt héten csaptak össze katonáik a vitatott hovatartozású, feldarabolt Kasmír határvidékén. A két fél egymást vádolta provokációval.

Ugyancsak feszültséget okoz, hogy a nyugtalan himalájai régióban idén nyáron az elmúlt évek egyik legsúlyosabb India-ellenes tiltakozáshulláma bontakozott ki. A tüntetéseket egy népszerű lázadóvezér megölése váltotta ki. A kormányerők többször éleslőszerrel lőttek a tüntetők közé, aminek következtében több mint 80-an meghaltak, és ezrek sebesültek meg.

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy fegyveres csoportokat dob át a határon, és összetűzéseket provokál ki.

Az indiai Kasmír az ország egyetlen muzulmán többségű szövetségi tagállama. Lakosainak többsége függetlenséget szeretne, vagy csatlakozna Pakisztánhoz.