eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A menedékkérők Görögországba visszaküldését sürgette a német belügyminiszter

A menedékkérők Görögországba történő visszaküldését sürgette vasárnap Thomas de Maiziere német belügyminiszter a dublini szabályozásnak a dél-európai országgal szembeni alkalmazásával.

A német belügyminiszter a görög Ekathimerini nevű napilapnak azt mondta: "Szeretném, hogy a dublini rendeletet újra alkalmazzák (Görögországgal szemben), ... a kérdést meg fogjuk vitatni az EU-s belügyminiszterekkel."

A dublini szabályozás szerint minden menekültnek abban az uniós tagországban kell benyújtania menedékkérelmét, ahol először lépett az Európai Unió területére, akit pedig egy másik tagállamban elfognak, visszaküldhetik oda, ahol beutazott az Európai Unióba.

A szabályozás azonban 2011 óta nem vonatkozik Görögországra, ugyanis bírósági ítéletek kimondták, hogy a görögországi menekültügyi rendszerben embertelen vagy megalázó körülmények várják a menedékkérőket.

De Maiziere kifejtette, hogy "azóta az EU pénzügyi és más nemű támogatással járult hozzá a görög erőfeszítésekhez, és rengeteg pénzt adott arra, hogy javítsanak ezeken a körülményeken".

"Ezért szeretném, hogy a dublini rendeletet ismét alkalmazzák" - magyarázta a német belügyminiszter.

A német tárcavezető hangsúlyozta,Berlin tisztában van azzal, hogy milyen terhet visel a vállán Görögország az utóbbi években, de "akkor is szükség van egy stratégiára a jogi helyzet rendezésére". Hozzátette, Németországban egyre hangosabban bírálják azt, hogy nem alkalmazzák a dublini szabályozást.

A belügyminiszter már augusztusban is hangsúlyozta a dublini szabályozás alkalmazását Görögországgal szemben, amit Athén élesen bírált, mondván, hogy már így is mintegy 60 ezer menedékkérő rekedt a területén, miután az úgynevezett balkáni útvonalon lévő, Görögországtól északra fekvő országok lezárták határaikat.

Thomas de Maiziere a vasárnap este az ARD német televízióban sugárzott interjújában bírálattal illette Athént, mert nem hajtja végre teljes egészében az EU-török migrációs megállapodást, azaz nem küld vissza elég menedékkérőt Törökországba.

"Görögországnak több kiutasítást kell végrehajtania" - szögezte le a belügyminiszter. Megerősítette viszont azt, hogy Berlin továbbra is elhatározott a menekültválság okozta teher megosztásában, havonta 500 embert kész átvenni Görögországtól és Olaszországtól.

Az EU-török egyezmény értelmében Törökország visszafogad menekülteket Görögországból, cserébe az unió egyebek mellett pénzügyi támogatást nyújt a menekültek ellátásához. A július 15-i török puccskísérlet óta azonban az egyezmény végrehajtása bizonytalanná vált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×