Szaporodnak az idegeneket érő támadások Lengyelországban

InfoRádió / MTI
2016. szeptember 22. 10:00
Egyre gyakrabban támadnak meg embereket Lengyelországban, mert más a bőrük színe vagy más nyelvet beszélnek - írta a dpa hírügynökség.

Öt öltéssel kellett összevarrni Jerzy Kochanowski egyetemi professzor homlokát. Egy varsói villamoson németül beszélt, leütötték. "Felállt egy férfi és az arcomba ütött. A fejemet elborította a vér" - mesélte az 56 éves történész a Polityka című balliberális hetilapnak.

Könnyebben megúszta az inzultust napokkal később két ázsiai nő, akiket a metróban fenyegettek meg a lengyel fővárosban. "A férfi azt kiabálta, hogy el kell tűnniük Lengyelországból, s hogy bizonyára illegálisan vannak itt" - idézett egy szemtanút a Gazeta Wyborcza című lap. Még mielőtt tettlegességre került volna sor, a biztonsági erők elvezették a férfit.

A rasszista motivációjú incidensek emelkedő száma gondolkodóba ejti a lengyel emberi jogi aktivistákat. Idén augusztusig Adam Bodnar emberi jogi ombudsman irodája több esetet dolgozott fel, mint tavaly egész évben - közölte az iroda a dpa-val.

A támadások leggyakoribb oka az előítéletek, főleg az arabokkal, a muszlimokkal és a romákkal szemben. Az emberi jogi ombudsman a migránsokat és a más vallásúakat érő "fenyegető ellenségességről" is beszélt. Szerinte az ok az európai migránsválsággal kapcsolatos felelőtlen kijelentésekben és idegenellenes mítoszokban keresendő.

A fejleményeket ösztönözte a múlt évi választási kampány - idézte Bodnárt a WirtualnaPolska.pl online kiadvány. A választásokat a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti-konzervatív párt, az európai menekültpolitika szigorú ellenzője nyerte meg. A párt tagjai vissza-visszatérően arra mutattak rá, hogy a migránsok biztonsági kockázatot jelentenek. Becsmérlő megjegyzéseikkel egyesek közülük nemzetközi bírálatokat váltottak ki. A menekültek (migránsok) betegségeket és parazitákat hurcolnak be - állította a párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski.

Idegenellenes szólamok hangzottak el a katolikus egyház részéről is, amelyről azt mondják, hogy közel áll a hagyományos értékeket képviselő PiS-hez. Sajtójelentések szerint egy bydgoszczi pap iszlamista harcosok inváziójától óvott. A katolicizmustól áthatott Lengyelországban az egyház szava nagy súllyal esik a latba.

"Sajnos ismét gyakrabban vagyunk tanúi a félelemkeltésnek" - mondta Siad Abu Sale, egy Wroclawban élő szír szociológus. Menekülthullám helyett a félelemhullám érkezett meg Lengyelországba - állapította meg a tudós. Szerinte a kormánynak cselekednie kell.

Ez a véleményük aggódó polgároknak is. Azt követelik, hogy a kormány és az egyház képviselői határolódjanak el a támadásoktól. Aláírásgyűjtő akcióba kezdtek, s attól tartanak, hogy a felsőbbség hallgatását legitimálásnak, vagy akár bátorításnak fogják majd fel.

Mariusz Blaszczak belügyminiszter az idegenek elleni támadásokat "peremjelenségként" intézi el, ami ellen ellenzéki politikusok hevesen tiltakoznak.