eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Még nem tudni, mi lehettt az indítéka a New York-i robbantónak

Még nem tudni, mi lehettt az indítéka a New York-i robbantónak

A hétvégi robbantás után tovább folyik a nyomozás New Yorkban a lehetséges terrorista szál után. Szombat éjszaka egy manhattani robbanás nyomán 29 ember sebesült meg és szerencsére senki sem vesztette életét.

Hétfő reggel még mindig nem volt világos, hogy köze volt-e a nemzetközi terrorszervezeteknek a New York Chelsea kerületében történt robbanáshoz.

A csőbe rejtett pokolgép robbanását hatalmas zaj és lökéshullám kísérte. Nemcsak a repeszek sebesítettek meg sok embert, de az összetört üveg is.

Illetékesek elmondása szerint vasárnap este a 29 sérült mindegyikét kiengedték a kórházból.

Annak ellenére, hogy az eset egy héttel a szeptember 11-i terrortámadások évfordulója után történt, Bill de Blasio New York-i polgármester vonakodott attól, hogy nemzetközi terrorcsoportok számlájára írja a támadást.

Azzal érvelt, hogy az elnökválasztásokra készülő és feszült politikai légkörű Amerikában egy ilyen állítás – amit egyelőre nem tudnak alátámasztani - csak felkorbácsolná a kedélyeket.

De Blasio arra kérte az eset szemtanúit, hogy segítsék a nyomozást. Az ígérte emellett, hogy az ENSZ Közgyűlésének keddi megnyitója idején minden korábbinál több rendőr vigyázza majd a biztonságot az utcákon. „Tudjuk, hogy bűncselekmény történt” – mondta, de hozzátette: ki kell deríteni, hogy volt-e politikai indíték a támadás mögött.

A robbanás színhelyén szorgalmasan dolgoznak a helyszínelők – az úttestet megtöltik a lehetséges bizonyítékokat jelölő kis narancssárga zászlók és számok.

Szakértők elmondták: a robbanószerkezet hátramaradt darabjainak aprólékos elemzéséből összeáll a kép, hogy milyen eszközzel is hajtották végre a támadást.

Sokszor a bomba készítőjének személyére utaló nyomokat is felfedeznek: 2014-ben ujjlenyomatok alapján derítették ki, hogy egy londoni taxis gyártott olyan pokolgépeket, amelyekkel Irakban amerikai katonákat támadtak.

A mostani robbantás napján egy minnesotai plázában egy késsel felfegyverzett férfi támadt a bevásárlókra. Kilenc embert sebesített meg, miközben az Iszlám Állam nevű terrorcsoport magára vállalta a támadást.

Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje azt mondta: határozottan elítéli a terrortámadásnak tűnő minnnesotai és New York-i akciókat. Fő riválisa, Donald Trump republikánus jelölt úgy fogalmazott: „emberek, be kell keményítenünk”.

A robbanás helyszínén folytatott szemle során egy másik pokolgépet is találtak, amelyet egy kuktába építettek be. Az eszközre mobiltelefont is kötöttek, hogy távirányítással robbantsák el. Hasonló pokolgéppel hajtottak végre támadást 2013-ban a bostoni maraton ellen.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×