eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elfogták a New York-i robbantás gyanúsítottját New Jerseyben

Lövöldözés után őrizetbe vették a hét végén New Yorkban és a szomszédos New Jersey szövetségi államban elkövetett robbantások gyanúsítottját hétfőn - közölte a New Jersey állambeli Elizabeth város polgármestere.

Az afgán származású amerikai állampolgár Ahman Khan Rahamit a New Jersey állambeli Lindenben vették őrizetbe, miután rálőtt egy rendőrre - mondta Chris Bollwage.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a férfi egy New Jersey-i bár kapualjában aludt, amikor a rendőrök rátaláltak. Linden polgármestere, Derek Armstead elmondta, hogy a bár tulajdonosa jelentette, hogy egy férfi az étterme kapualjában alszik. A helyszínre érkező rendőrök azonosították a férfit, aki ellen néhány órával korábban adták ki a körözést.

Bollwage elmondta, hogy a lövöldözésben két rendőr megsebesült, az egyik a karján, a másikat a golyóálló mellényénél találta el a golyó. Rahami szintén megsebesült, a mentők kórházba szállították.

Szombat este Manhattan előkelő Chelsea negyedében pokolgép robbant, 29 ember sebesült meg, a 28 éves férfit gyanúsítják azzal is, hogy köze volt a korábban a New Jersey állambeli Seaside Parkban történt robbanáshoz. Ez utóbbi helyszínen egy jótékonysági futóverseny előtt robbant fel egy csőbomba, az eseményt lemondták, a robbanásban senki sem sérült meg. A helyszínen három további fel nem robbant pokolgépet találtak.

A nyomozók szerint többen is érintettek a New York-i és a New Jersey-i robbantásokban - mondták nevük elhallgatását kérő amerikai vezetők a Reuters brit hírügynökségnek.

A chelsea-i és a Seaside Park-i robbantás mellett nyomozás folyik egy New Jersey-i vasútállomáson talált, robbanószereket tartalmazó hátizsák, valamint a chelsea-i robbanás helyszínétől nem messze talált, távirányításos, fémhulladékkal megrakott, fel nem robbant kuktabombák ügyében is. Hasonló eszközt használtak a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantásnál is, amelyben hárman meghaltak és 264 ember megsebesült.

A hatóságok szerint a robbantások egyre inkább nemzetközi közreműködéssel végrehajtott terrorcselekménynek tűnnek. A New Jersey-i rendőrség a Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) hivatkozva hétfőn közölte, hogy a chelsea-i és a Seaside Park-i robbantás között összefüggés van.

Rahami családjával az apja tulajdonában lévő sültcsirke-étterem feletti lakásban lakott Elisabeth egyik forgalmas utcában, néhány kilométerre a newarki repülőtértől. A The New York Times értesülései szerint az apa, Mohammad Rahami és két fivére faji megkülönböztetésre hivatkozva beperelte a várost azután, hogy az éjszakai zajra panaszkodó szomszédok miatt rendeletben utasították a 24 órán át nyitva tartó éttermet éjszakai zárva tartásra. Az egyik fivér össze is verekedett a rendelet betartatására érkező rendőrökkel, majd Afganisztánba menekült.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×