eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Veszélyben Európa legnagyobb temészetvédelmi területe

Az UNESCO Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára kerülhet Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területe, a dél-spanyolországi Donana Nemzeti Park a Természetvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése szerint.

A védett terület 170 ezer ember megélhetését biztosítja, ám a vizes élőhely fennmaradása és UNESCO világörökségi státusza veszélybe kerülhet, amennyiben a spanyol kormány nem tesz sürgős lépéseket a káros folyamatok megállítására - közölte a WWF Magyarország.

Tájékoztatásuk szerint a Natura 2000 védettségű vizes élőhely hatmillió vándormadár kedvelt pihenőhelye, több mint 4000 fajnak ad otthont, köztük a világ legritkább macskaféléjének, a veszélyeztetett ibériai hiúznak is.

A világörökségi helyszínt nemzeti törvények, EU-s természetvédelmi irányelvek és nemzetközi szerződések egyaránt védik, a páratlan élőhely fennmaradását mégis több mint 1000 illegális kút, 3000 hektárnyi illegális farm, tervezett bányászati és földgáz-kitermelés, valamint a Guadalquivir folyó kotrása is nehezíti, a terület így kiszáradhat, értékei pedig eltűnhetnek.

"Az illegális és nem fenntartható vízkitermelés következtében a területet elérő vízmennyiség mintegy 80 százalékkal csökkent" - idézi a közlemény Carlos del Olmót, a WWF Spanyolország igazgatóját, aki szerint a vízmennyiség csökkenése következtében kiszáradnak a lagúnák, az élővilág pedig eltűnik.

A WWF jelentése rávilágít, hogy a Donana jelentősége és kiszolgáltatott helyzete ellenére a Guadalquivir folyón további kotrást is terveznek, ami tovább csökkentheti a vízellátást és oda vezethet, hogy 2017 júniusában az UNESCO a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára helyezheti át a Donana területét.

A WWF petíciót indított a további rombolás megállítása érdekében, amelyhez magyar nyelven mostantól bárki csatlakozhat, és üzenetével kiállhat az Európai Natura 2000 védettségű Világörökségi Helyszín megmentése mellett - közölte a WWF Magyarország.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×