eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem kellettek a lettek a menekülteknek

Az uniós kvóták alapján Lettország által eddig befogadott menekültek csaknem mindegyike Németországba utazott.

Az európai uniós kvóták alapján eddig 23-an kaptak Lettországban menedékjogot vagy alternatív védett státust, ám közülük 21-en már visszautaztak Németországba.

Ennek oka, ahogy Maris Kucinskis miniszterelnök a lett közszolgálati adónak is elismerte, hogy nem tudtak munkát vagy lakást találni számukra Lettországban, de a kormányfő a kitért a nyelvtanulási nehézségekre is.

Tekintve, hogy a menedékjog megadása után az érintettek szabadon utazhatnak Európában, a lett bevándorlási hatóság szerint nincs is lehetőség a menekültek visszatartására. Ám attól függetlenül, hogy elutaztak, a lett állam továbbra is folyósítja számukra az egy évig vagy munkaviszonyuk létesítéséig járó, havi 139 eurós támogatását.

A lett miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy a rigai kormány hamarosan foglalkozni fog az üggyel.

"Nem leszünk totalitárius állam, amely falat épít, és mindenkit benn akar tartani" - mondta.

Lettország az uniós kvóták értelmében 531 menedékkérő befogadását vállalta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×