eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk

A politikai befolyás ellen tiltakoznak

Több mint ezer lengyel bíró tiltakozott közös nyilatkozatában az igazságügy politikai befolyásolása ellen egy szombati rendkívüli gyűlés után Varsóban.

"A szabad lengyel jogrendszer eddigi története során még soha nem került sor ilyen drasztikus lépésekre a bíróságok különféle szintjein befolyásuk korlátozása érdekében" - szólt a kongresszus zárónyilatkozata.

A részt vevő bírák felszólították a kormányt és az államfőt, hogy tartsák tiszteletben az alkotmánybíróság döntéseit, és tartózkodjanak az alkotmánybírák politikailag motivált kinevezésétől. Az ítészek szerint a nyilvános párbeszéd érdekében a kormánynak ismertetnie kellene az igazságügy tervezett reformjára vonatkozó lépéseit is.

A 15 fős lengyel alkotmánybíróság belpolitikai csatározás helyszínévé vált az elmúlt hónapokban. A tavaly októberi lengyel parlamenti választások előtt a jobboldali Polgári Platform (PO) és koalíciós társa, a Lengyel Parasztpárt által vezetett szejm egy törvénymódosítással öt új bírót választott parlamenti ciklusa végén a testületbe. Azonban a választások nyomán abszolút többséghez jutott nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) ezt a lépést alkotmányellenesnek minősítette, és érvénytelenítette. Az új szejm 5 másik bírót választott, és Andrzej Duda lengyel elnök végül őket nevezte ki. Közben az alkotmánybíróság az előző kormány alatt megválasztott bírák közül háromnak a megválasztását alkotmányosnak ítélte.

Az Európai Unió a PiS-kabinet megalakulása óta többször vetette a lengyel kormány szemére, hogy veszélybe sodorja a jogrendszer függetlenségét.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×