eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Így faggatta Clintont az FBI

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvánosságra hozta pénteken azokat a feljegyzéseket, amelyek Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt júliusi meghallgatásán készültek.

A feljegyzések akkor készültek, amikor július elején az FBI washingtoni központjában több órán keresztül meghallgatták Hillary Clintont a külügyminisztersége idején folytatott elektronikus levelezése ügyében. Az FBI több mint egy esztendeig tartó nyomozást folytatott, mert Clinton a külügyminisztériumban nemcsak a minisztérium hivatalos, tehát biztonságos számítógépes rendszerét használta hivatalos levelezésre, hanem a saját magánszerverét is. Így a gyanú szerint akár bizalmas, sőt, titkosított információk is kikerülhettek.

Az FBI több tucat feljegyzést tett közzé, ezek közül néhány szerkesztett formában került most nyilvánosságra.

A feljegyzésekből kiderült, hogy a meghallgatáson a volt külügyminiszter, a demokraták jelenlegi elnökjelöltje azt állította az FBI munkatársainak, hogy sok részletre egyszerűen nem emlékszik, de a titkosított tartalmú elektronikus levelezés bonyolításában a külügyminisztérium - egyébként meg nem nevezett - tisztségviselőinek tanácsaira támaszkodott. Azzal érvelt, hogy leveleinek címzettjei "tapasztalt külügyi szakemberek voltak, s így nem volt ok kételkedni az ítélőképességükben s abban, hogy tudják, hogyan kell a bizalmas információkat kezelni".

Az FBI feljegyzései szerint Hillary Clinton sok mindenre azt válaszolta, hogy nem emlékszik. Nem emlékezett például arra, hogy hivatalba lépésekor kapott-e eligazítást vagy valamiféle kiképzést a bizalmas információk és levelek kezelését illetően, nem emlékezett arra sem, hogy milyen gyakran használta magánszerverét hivatalos levelezésre. Amikor pedig az FBI nyomozói megkérdezték tőle, hogy vajon mit jelent a "C" jelzés a levelek mellett (Classified, azaz magyarul bizalmas), vagyis jelenti-e ez a titkosítás mértékét, akkor Clinton erre is azt válaszolta, hogy nem tudja, és találgatásokba bocsátkozott. "Talán ábécé sorrendben így jelölték meg a leveleket" - mondta. Majd hozzátette: ő maga sosem fordított figyelmet arra, hogy egy-egy információ milyen mértékben számít bizalmasnak.

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala után Donald Trump republikánus elnökjelölt kommunikációs tanácsadója, Jason Miller a többi között azt nyilatkozta, hogy a dokumentumok újabb bizonyságát jelentik Hillary Clinton "rossz ítélőképességének" és "becstelenségének", s levelezésével Clinton kockára tette az Egyesült Államok biztonságát és diplomáciai erőfeszítéseit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×