Merre indul el Brazília?

Infostart
2016. szeptember 1. 15:55
Új korszakot ígért Latin-Amerika első számú gazdasága számára Michel Temer, Brazília újonnan kinevezett elnöke. Nem sokkal előtte a szenátus megfosztotta tisztségétől szerdán Dilma Rousseff addigi brazil államfőt. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az InfoRádiónak azt mondta: a futball-világbajnokság és az olimpia nagyon bedöntötte az ország gazdaságát.

Nagy szükség lenne arra, hogy Michel Temer elnöki kinevezése politikai stabilitást adjon Brazíliának a következő két évre – mondta az InfoRádiónak a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Az eddigi ügyvezető alelnököt teljes jogkörökkel ruházták fel, miután a szenátus megfosztotta tisztségétől Dilma Rousseff addigi brazil államfőt.

Nagy Sándor Gyula szerint sok törvényt kell elfogadtatni a strukturális gazdasági reformok végrehajtása érdekében, arra van szükség, hogy hosszú távon tudjanak tervezni.

A szakértő közölte: a feladatok közé tartozik a politikai helyzet stabilizálása, a korrupciós ügyek kivizsgálása és a gazdaság rendbetétele is.

A legfelsőbb bíróság elnöke konzekvens, független, határozottan lépett fel és nem hagyta magát befolyásolni a politikai oldalak által, az várható, hogy a korrupciós ügyeket alaposan kivizsgálják – vélekedett.

A kutató szerint a gazdaság külső hatások miatt esett vissza az elmúlt két évben, de jövőre jobb lesz a helyzet. A mélyrepülés megállt, de ez nem jelenti azt, hogy elindul a növekedés – tette hozzá.

A 2014-es labdarúgó-vb és az idei olimpia rendezése miatt is nagy a költségvetési hiány. Megpróbálják a tartalékaikból kihúzni addig, amíg megint drágábban lehet értékesíteni a nyersanyagokat, mert ez húzhatja ki majd a bajból az országot, de hosszú távon komoly változtatásokra lenne szükség – fejtette ki Nagy Sándor Gyula.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Sándor Gyula
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást