Töpörtyű-stop a szívroham ellen?

Infostart
2016. augusztus 29. 14:44
A brit lapok vezető helyen számolnak be a napokban zárult nagyszabású római szívgyógyászati konferenciáról, amely - tekintettel a színhelyre - kiemelten foglalkozott a mediterrán - így az olasz - étrend szerepéről a szívbetegségek, mi több: a cukorbaj és a rák megelőzésében.

Nem kell teljesen kiiktatni étrendünkből a magyaros specialitásokat, mint a szalonnát, a töpörtyűt és a pörköltet, de csínján kell bánnunk ezekkel az ételekkel, ha le akarjuk szorítani a szívrohamban, szívelégtelenségben korán vagy viszonylag korán elhalálozók Magyarországon elég magas számát.

A római szívkonferencán arról számoltak be a kutató-orvosok, hogy míg a társadalombiztosítás által felírt koleszterincsökkentők, például Angliában a sztatin, 18 százalékkal csökkentik a szívbetegek korai elhalálozását, a mediterrán étrend ezen a téren 37 százalékos eredményt érhet el. Felmerült az ötlet, hogy Angliában írjanak fel kevesebb sztatint és osztogassanak ingyen gyümölcsöt.

Mit tartalmaz a mediterrán értend? Javasolja, hogy hetente egyszer együnk halat - különösen az olajos halak hatása kiemelkedő -, ne kerüljön az asztalra több, mint hetente háromszor húsétel, együnk időnként lencsét vagy babot, sok zöldséget, köretként zsírban sült krumpli helyett inkább salátát, és együnk meg naponta legalább három gyümölcsöt. A férfiaknak napi két pohár, a nőknek egy pohár bor is javasolt.

Ez az étrend megelőző hatású, de egyben szívbetegeknek is hasznos, ha tovább akarnak élni. A leglényegesebb pont a zsír kiiktatása, ezért alapja a mediterrán étrendnek, hogy olívaolajjal főzzünk-süssünk. Ez persze az olaszoknak könnyű, de végtére a magyar konyhában sem megvalósíthatatlan.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
160829 KUL1 1250 Sárközi - helyes étkezés fa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást