Kínos hír Trump számára

InfoRádió / MTI
2016. augusztus 3. 18:22
A Szilícium-völgy egyik vezéralakja, a republikánus Meg Whitman Clintonra szavaz.

Kihátrált a republikánusok egyik legismertebb támogatója és a számítógépes új technológiák amerikai központjának számító Szilícium-völgy egyik legbefolyásosabb alakja Donald Trump republikánus elnökjelölt mögül: Meg Whitman egykori republikánus kormányzójelölt, a Hewlett-Packard milliárdos vezérigazgatónője a The New York Times amerikai napilapnak azt mondta, a "tisztességtelen, demagóg" és a demokráciára fenyegetést jelentő milliárdos helyett Hillary Clinton demokrata jelöltre fog szavazni.

"Hillary-re fogok voksolni, kérni fogom republikánus barátaimat, hogy segítsenek ebben, adományozni fogok neki és megpróbálok pénzt is gyűjteni számára" - jelentette ki Whitman a szerdán nyilvánosságra hozott interjúban. Itt az ideje, hogy "az országot a párt elé helyezzük" - tette hozzá.

Whitman 2010-ben a republikánus párt színeiben indult a kaliforniai kormányzói posztért. Idén Chris Christie, New Jersey állam republikánus kormányzója kampánystábjában dolgozott az előválasztásokig, a politikai kapcsolatnak azonban látványos szakítás lett a vége, miután Christie felsorakozott Trump mögött.

"Egy sor kérdésben nem értek egyet vele, de sokkal jobb elnök válik belőle, mint Donald Trumpból" - szögezte le Meg Whitman. "A történelem megmutatta, hogy amikor demagógok ragadták meg a hatalmat vagy kerültek annak közelébe, az sosem végződött jól" - fejtette ki az egykori republikánus kormányzójelölt, aki már hasonlította Hitlerhez és Mussolinihoz is Trumpot.

A vezérigazgatónő azt is elárulta, hogy a korábbi first lady a múlt hónapban személyesen érdeklődött nála telefonon. A demokrata elnökjelölt mára nyíltan "körüludvarolja" a Trump személye miatt elbizonytalanodott republikánusokat és centristákat, s azzal próbálja átcsábítani őket táborába, hogy saját magát az Egyesült Államok alapértékei őrzőjének tünteti fel.

Ennek ellenére, és a Trump által keltett republikánus pártbeli törésvonalak ellenére egyelőre kevesen pártoltak át Clintonhoz. Elsőként Richard Hanna New York-i republikánus képviselő jelentette be hétfőn, hogy a novemberi elnökválasztáson "átszavaz" a demokratákra.