eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Fehéroroszországban temették el az Ukrajnában felrobbantott újságírót

Eltemették szülővárosában, Fehéroroszország fővárosában, Minszkben szombaton Pavel Seremet újságírót, akivel robbantásos merénylet végzett szerdán Ukrajnában.

"Seremet az újfajta újságírás fényes alakjaként kerül be a történelembe, annak az újságírásnak a hőseként, amelytől félnek Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna vezetői" - mondta gyászbeszédében Zsanja Litvina, a Belorusz Újságírók Szövetségének elnöke.

A templom előtti több száz fős gyászoló tömeg ütemes tapssal tisztelgett Seremetnek és munkásságának, amikor kihozták koporsójában.

A 44 évet élt férfi hazájában kezdte az újságírói munkát, ahol a független médiát állandó nyomás alatt tartja a kormány. Seremetet egy időre be is börtönözték, és miután szabadult, szabadabb újságírói ténykedésre vágyott, ezért Oroszországba távozott. Ott sem találta tökéletesnek a körülményeket, úgy vélte, Ukrajnában szabadabb a sajtó, így pár éve áttelepült Kijevbe, és idővel az Ukrajinszka Pravda hírportál mellett az egyik ukrán hírrádió műsorvezetője is volt.

Szevhil Muszajeva-Borovik, a hírportál főszerkesztője szerint Seremetet munkája miatt ölték meg.

Az újságíró autóját Kijev központjában, a forgalmas reggeli órákban robbantották fel. Jurij Lucenko ukrán főügyész pénteken azt mondta, hogy nem egy tettes, hanem egy csoport követte el a merényletet, és hogy ki fogják hallgatni a Kijevben Kreml-barátnak tartott 17-es tévécsatorna újságíróit, akik "véletlenül" elsőként értek a tetthelyre, szinte azonnal a robbanás után.

A csatorna azzal magyarázta gyorsaságát, hogy forgatócsoportjuk Vitalij Klicsko főpolgármesterrel készült interjút felvenni, és rá várt. Klicsko azonban hétfő óta szabadságon van, és családjával külföldön nyaral, így már a gyilkosság napján sem volt az ukrán fővárosban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×