eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lemondott az iraki kormány hat minisztere

Lemondott az iraki kormány hat minisztere, köztük az olajipari és a belügyminiszter. Haider al-Abádi miniszterelnök mindnyájuk lemondását elfogadta - közölte honlapján a kormányfői hivatal kedden.

A belügyminiszter és az olajipari miniszter mellett a közlekedési, az építésügyi, a lakásépítési és a vízenergia-ügyi miniszter távozik a kormányból.

A belügyminiszter a mintegy 300 ember életét követelő július 3-i pokolgépes merényletek miatt nyújtotta be lemondását.

Haider al-Abádira jelentős nyomás nehezedik, mivel még tavaly nyáron ígéretet tett a kormány átalakítására és arra, hogy szakértőket bíz meg a minisztériumok vezetésével. A szakértői kormány létrehozása részét képezné az egyes parlamenti képviselők, valamint a Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok és hívei által követelt reformoknak. Ezekkel törnék meg annak a politikai osztálynak a hatalmát, amely vélekedések szerint vagyon- és befolyásszerzés céljából kihasználja az amerikai megszállás után bevezetett nemzetiségi és felekezeti kvótarendszert a törvényhozásban.

Szadr hívei az utóbbi időben több kormányellenes tüntetést is tartottak. Legutóbb pénteken gyűlt össze több tízezer ember, hogy tiltakozzon az országban tapasztalható korrupció és vallási viszály ellen. A síita hitszónok követői emellett az utóbbi hónapokban kétszer is betörtek az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett bagdadi zöld zónába, hogy ezzel nyomatékosítsák egyebek közt a kormányátalakítási reformokról szóló követeléseiket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×