A nagytakarítás folytatódik Törökországban

InfoRádió / MTI
2016. július 17. 13:24
Törökországban eddig hatezer embert vettek őrizetbe a pénteki, meghiúsított puccskísérlet után, és ez a szám tovább növekedhet.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter az NTV helyi tévécsatornának azt mondta:"a nagytakarítás folytatódik".

Az őrizetbe vettek között magas rangú tisztek, bírók és ügyészek is vannak. Denizli tartományban ötven tisztet fogtak el.

Bozdag újra Fethullah Gülen Pennsylvaniában élő muszlim hitszónokot vádolta meg a puccskísérlet előkészítésével. Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy a török kormány folytatja az állami intézmények és a hadsereg megtisztítását "Gülen terrorista sejtjeitől". Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorát árnyékállam kiépítésével vádolják.

"A jelenlegi puccskísérlet elsőszámú vádlottja Fethullah Gülen" - nyomatékosította Bozdag. "Mindezek után Gülen amerikai védelme nem tesz jót Törökország és az Egyesült Államok barátságának."

Minden állami intézményt megtisztítunk a gülenista vírustól – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan elnök az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán.

"Lehet, hogy nekik fegyvereik és tankjaik vannak, de nekünk ott van a hitünk" - mondta Erdogan Abdullah Gül korábbi elnök és Ahmet Davutoglu lemondott miniszterelnök oldalán. Kijelentette, hogy a nemzet akarata győzedelmeskedett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok terrorszervezete felett.

A hitszónok következetesen tagadja, hogy köze lett volna a puccskísérlethez, sőt a New York Times című amerikai napilapnak adott interjújában azt mondta: akár Erdogan is állhat az események mögött, de ugyanúgy az ellenzék, vagy a nacionalisták is.

A 75 éves Gülen évek óta él önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban. Ankara már többször kérte kiadatását, Erdogan pedig szombaton megismételte ezt a követelést. Süleyman Soylu török munkaügyi miniszter egyenesen azzal gyanúsította meg Washingtont, hogy támogatta a puccskísérletet.

 Erdogan szombaton azt ígérte, hogy a terv mögött állók súlyos árat fizetnek majd tettükért. „A puccs Isten ajándéka, mert így meg lehet tisztítani a hadseregünket” - fogalmazott. Az államfő szerint parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése.

Közben John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmeztette török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut, hogy ártanak a két ország kapcsolatának azok a törökországi megnyilatkozások, amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a török puccskísérlethez. Kerry megismételte azt a korábbi ígéretét, hogy országa kész segítséget nyújtani Ankarának a puccskísérlet körülményeit érintő nyomozásában. Az amerikai külügyi tárca vezetője ugyanakkor határozottan visszautasította azokat a "nyilvánosan elhangzott megnyilatkozásokat", amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a puccskísérlethez.

A katonai hatalomátvételi kísérlet során összesen 265 ember halt meg, és több mint 1400-an megsebesültek.